Місто

Освітянам Житомира розповіли, хто має право відбирати зразки продукції у шкільних їдальнях

28 November 2014, 15:35

Фахівці державного підприємства «Житомирстандартметрологія» готові надавати освітнім закладам міста на платній основі послуги з повірки вимірювальних приладів (ваг, гир, тонометрів, манометрів, лічильників, газосигналізаторів), а також періодичного випробування харчової сировини та продукції за мікробіологічними, фізико-хімічними показниками та показниками безпеки (вмісту ГМО-сировини, патогенних мікроорганізмів, плісняви, пестицидів, антибіотиків, гормонів, синтетичних харчових добавок (Е) та ін.).

Про це йшлося на семінарі для адміністрації шкіл, дитсадків міста та приватних підприємців, які організовують харчування дітей, який на базі свого підприємства 27 листопада провели фахівці «Житомирстандартметрології».

Вартість випробування залежить від складності аналізу та собівартості реактивів. Наприклад, найдорожчим є аналіз на вміст немолочних жирів у молочній продукції (675 грн.). Визначення пестицидів «потягне» на 400 грн., у межах 300 гривень коштують випробування на мікробіологічні показники (бактерії, мікроорганізми), радіологічні та токсичні елементи. Найдешевша категорія – загальний жир (43 грн.), кислотність (64 грн.), екстрактивні речовини (69,12).

За чиї кошти мають проводитися пропоновані випробування, від керівника міського управління освіти Валентина Арендарчука, який теж взяв участь у семінарі, не прозвучало.

«Всі ми батьки, дідусі, і напряму зацікавлені у тому, щоб наші діти й внуки їли якісну продукцію у садочках та школах. Ви (підприємці) представляєте приватні структури, які взяли в оренду обладнання і годуєте діточок. Ми хочемо, щоб ви правильно і розумно працювали з постачальниками продукції. Мені до кінця не відомий механізм її закупки у вашій галузі – кожен окремо, чи в одного постачальника, але головне, щоб ці люди були під вашим наглядом, щоб вони знали, що ви в будь-який момент готові перевірити якість сировини, яку вони вам привозять. Якщо у «вершковому» маслі 10 чи 20% рослинного жиру, діти не можуть його їсти. Ви можете подати в суд на цього постачальника, бо це кримінальна відповідальність. Ви повинні робити вхідний контроль того, що купуєте, бо коли ви купили, вся відповідальність лягає на вас», - звернувся до присутніх в. о. генерального директора ДП «Житомирстандартметрологія» Павло Куценко.

Під час семінару. Зліва направо - Павло Куценко, Валентин Арендарчук

Інженер випробувальної лабораторії Олена Дем’янець розповіла про вимоги до відбору зразків харчової продукції, зокрема, що посуд та інструменти, якими відбирається продукт, мають бути стерильними, а відбір має проводити кваліфікований фахівець.

Остання обставина неабияк втішила Валентина Арендарчука, який висловлює досить жорстку позицію стосовно контролю за якістю харчування у закладах освіти з боку батьків та громадських активістів.

На пропозицію начальника відділу стандартизації та систем управління Алли Погорецької запровадити у шкільних їдальнях елементи міжнародної Системи управління безпечності харчових продуктів (НАССР), яка полягає у систематичному контролі за дотриманням безпечності на усіх стадіях приготування їжі та виключає можливість потрапляння на підприємство сторонніх осіб із так званої «брудної зони», начальник освіти відреагував емоційно:

«Дуже класна річ. Встановлюємо НАССР, і ніхто до вас не прийде. Тому що завтра можуть інспірувати будь-яку замовну перевірку, і з вас зроблять злочинців, які труять дітей. Ми тут, щоб бути озброєними юридично й технологічно, і знати алгоритм дій».

Спеціалісти «Житомирстандартметрології» порадили освітянам зробити наявність сертифікатів якості, ветеринарних свідоцтв та протоколів досліджень обов’язковою умовою участі постачальників у тендерах.

Як повідомляв Житомир.info, 10 жовтня 2014 року Житомирська міська рада надала дозвіл членам батьківських комітетів проводити перевірки якості харчування дітей у школах та дитсадках.

У рішенні міської ради від 10.10.2014 р. йдеться, зокрема, про право представників батьківських рад (комітетів) шкіл та дошкільних закладів без попереднього повідомлення здійснювати комісійний контроль якості харчування та стану харчоблоку в усіх шкільних та дошкільних закладах міста, в тому числі – брати зразки харчових продуктів в присутності медичного представника або керівника закладу:

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі