Спорт

Всеукраїнським турніром у Житомирі відзначили одразу три ювілейні дати в розвитку самбо та дзюдо в області

14 December 2014, 16:51

13 грудня у Житомирі всеукраїнським турніром пам’яті Вадима Гоферта відзначили одразу три ювілейні дати: 50-річчя початку розвитку боротьби самбо в області (1964 р.), 40-річчя заснування дзюдо в Житомирі (1974 р.) та 30-річчя жіночого дзюдо (1984 р.).

На початку змагань з вітальним словом до житомирських спортсменів та тренерів звернувся заслужений працівник фізичної культури та спорту, заслужений тренер, засновник дзюдо на Житомирщині Борис Ревнівцев, який розповів присутнім, як зароджувалась боротьба самбо та дзюдо в області.

«Боротьба самбо почала активно розвиватися на Житомирщині у 1964 році. До цього часу в області не було жодної секції самбо. Але початок заклав тренер Юрій Йосипович Кофтін, який взяв на себе відповідальність розвивати боротьбу самбо. У цей рік я був такий же юний, як ви, і друзі привели мене у секцію боротьби самбо. Цей вид спорту і визначив моє подальше життя: я також став тренером з боротьби самбо. В 1972 році в Україні починає розвиватись боротьба дзюдо, філософія якої просто надихає. В основі цієї боротьби лежить два принципи: максимальний результат та загальне благополуччя, тобто завжди і у всьому потрібно прагнути досягти максимального результату для створення гідних умов життя для себе і для інших. У 1974 році в Житомирі вперше проходять всеукраїнські змагання з дзюдо серед юнаків, на які я взяв своїх вихованців. На цих змаганнях сталася сенсація, бо перемогу здобув житомирянин Анатолій Нестерчук. Після цього він потрапив до збірної України з дзюдо, у складі якої і став бронзовим призером чемпіонату Радянського Союзу. Після цього у нас з’явилась дуже гарна плеяда спортсменів. І у 1984 році з’явилось жіноче дзюдо. На той час я хотів себе перевірити на більш високому рівні і створив секцію жіночого дзюдо. Через 2 роки команда дівчат стала чемпіонами України. Найвагоміший результат показала Ольга Зарицька-Чорнокоз, яка стала чемпіонкою України, чемпіонкою Радянською Союзу і першою в історії Союзу призеркою чемпіонату світу серед студентів», - розповів Борис Ревнівцев та зазначив, що дуже приємно, що традиції, які були закладені ще 40-50 років тому, продовжуються. Завдяки ним Житомирщина нині має призерів та чемпіонів Європи і світу.

«Але у нас ще ніколи не було олімпійців, а тому від себе хочу подарувати обласній федерації дзюдо книги «Олімпійський спорт» у надії, що ця література буде надихати наших спортсменів на олімпійські висоти», - сказав Борис Ревнівцев, який стояв у витоків боротьби самбо та дзюдо на Житомирщині.

З нагоди ювілею привітали спортсменів та тренерів і вручили подяки і грамоти заступник губернатора Ярослав Лагута, керівник департаменту сім’ї, молоді та спорту Світлана Гресь, заступник Житомирського міського голови Олександр Бочковський та начальник управління освіти Валентин Арендарчук.

Анатолій Нестерчук

Ольга Зарицька-Чорнокоз

Житомир.infо

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі