Політика

У Житомирі за «круглим столом» говорили про проблему відкритості обласного бюджету

19 December 2014, 09:50

 18 грудня відбувся круглий стіл «Проблема відкритості обласного бюджету» за участю експертів, керівників громадських організацій, депутатів Житомирської обласної та міської рад, журналістів.

Про це повідомляє прес-служба депутата Житомирської облради Дмитра Кропачова.

На заході обговорювали необхідність прозорого і публічного розподілу коштів обласного бюджету на Житомирщині. Саме це має забезпечити виконання бюджетного регламенту, прийнятого на сесії обласної ради за ініціативи голови бюджетної комісії Житомирської обласної ради Дмитра Кропачова 29 квітня 2014 року. Документ, який депутати прийняли на хвилі подій на Майдані, сприяє розподілу бюджетних коштів публічно – без завищення витрат та непрозорих рішень.

«Саме розділ про громадські обговорення у бюджетному регламенті допоможе максимально уникнути зловживань та корупційних схем під час розподілу коштів, перевитрат та направлення коштів на ті потреби, які є найбільш нагальними», – переконаний Дмитро Кропачов.

Незважаючи на те, що минуло 7 місяців, виконувати бюджетний регламент чиновники не поспішають. Кошти обласного бюджету й досі розподіляються, як і при попередній владі. На конструктивний діалог чиновники поки що не йдуть. Досі не оприлюднені графік засідань робочої групи з питання формування проекту рішень про обласний бюджет та інформація про ці засідання на офіційних сайтах обласної ради та облдержадміністрації, як того вимагає бюджетний регламент.

Під час круглого столу присутні експерти та представники громадських організації обговорили механізми впливу на владу, які би допомогли відстояти інтереси громадськості.

«Ми повинні долучатися до змін, які сьогодні відбуваються в державі. Ми хочемо донести владі, що ми маємо права, інструменти впливати на розподіл бюджету. Саме ми заробляємо ці кошти і платимо податки, вносимо їх у бюджет, тому маємо розуміти на що ці кошти витрачаються і відповідно контролювати цей процес», – зазначив Микола Скримінський, в. о. голови комісії гендерної політики, культури, сім’ї, молоді та спорту громадської ради при ОДА.

Відсутність прозорості розподілу бюджетних коштів – це найперша умова для пролобійованих рішень і корупційних схем, вважає екс-голова Житомирської ОДА Сидір Кізін.

«В темній воді якраз добре рибу ловити – вона товстіша і ніхто не бачить, як її звідти дістають. Тому найперший крок, який може зробити громада, це прозорість… Шкода, що вже рік пройшов відколи я побачив цей бюджетний регламент, а ми його й досі обговорюємо», – зазначив Сидір Кізін.

 

Фото прес-служби депутата

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі