Україна

У справі про збитий Боінг шукатимуть слід російського БУКа

20 December 2014, 11:50

 У справі про причини аварії малайзійського авіалайнера рейсу MH17 буде проведено детальне розслідування можливості застосування ракетної установки БУК, що належить до зенітно-ракетних комплексів середньої дальності російського виробництва. 

Про це заявив прокурор Нідерландів Фред Вестербеке у підсумках Міжнародної слідчої групи про хід розслідування катастрофи малайзійського літака, повідомляє прес-служба СБУ.

За словами Вестербеке, разом з тим слідство має виключити можливість застосування іншого виду зброї.

На думку Вестербеке, розслідування, яке є необхідним для отримання ясності в цій справі, є складним та потребує багато часу. За попередніми даними, розслідування цієї катастрофи триватиме протягом усього наступного року.

"Численні повідомлення в ЗМІ вказують в одному напрямку: рейс МН 17 був збитий зенітно-ракетною установкою. Ми розслідуємо це, але ми не можемо закривати очей на існування інших сценаріїв катастроф. На слідство покладена відповідальність представити суду неспростовні докази", - зазначив Вестербеке.

"Ми не можемо зупинятись на тому, що є ймовірним або в якому напрямку є найбільше доказів. Беззастережні докази повинні виключати кожну реальну альтернативу, кожну можливість того, що в основі катастрофи була інша причина", - наголосив координатор слідчої групи.

"Остаточною метою для нас є те, щоб судом на відкритому засіданні було встановлено - не може бути ніякого сумніву в тому, що підозрюваний або підозрювані, які постануть перед судом, є винними у авіакатастрофі", - зазначив голландський слідчий.

Розслідування катастрофи малайзійського літака рейсу МН17 відбувається на міжнародному рівні спільною оперативно-слідчою групою, до якої входять представники правоохоронних органів  Нідерландів, Бельгії, України, Австралії та Малайзії.

Генпрокуратура виходила з того, що мова йде про підозру в умисному вбивстві, спричиненні авіакатастрофи зі смертельними наслідками та воєнний злочин.

З липня 2014 р. слідчими було проведено детальне розслідування відльоту рейсу МН 17 з аеропорту в Амстердамі, перевірені персональні дані пасажирів та багаж, який був завантажений у літак.

Експерти дослідили цифрові та телекомунікаційні перехоплення телефонних розмов, у тому числі тих, що були оприлюднені українською стороною. Досліджено близько 5,5 мільярдів сторінок сайтів в мережі Інтернет, таких як блоги та форуми, а також сторіки соцмереж, де публікувались, серед іншого, фотографії та відеоматеріали зі Східної України.

Українська правда  

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі