Політика

Вадим Кривенко: Галас про те, що країну заганяють в 37-й рік, ніяк необґрунтований

26 December 2014, 09:43

Верховна рада прийняла зміни до Податкового кодексу в першому читанні, утім було виключено цілий ряд резонансних норм, таких як «нульове декларування» чи податок на нерухомість для громадян та бізнесу. Депутат від «Народного фронту» Вадим Кривенко (член міжфракційного об’єднання «За Житомирщину») коментує відхилені норми Податкового та Бюджетного кодексів та розповідає про важливі голосування у Раді.

Сьогодні ми чуємо критику з вуст активістів та ЗМІ щодо Податкового та Бюджетного кодексів, які були прийняті у першому читанні. На скільки ця критика виправдана?

При прийнятті Бюджетного та Податкового кодексу вже у першому читанні депутати  відхилили цілий ряд резонансних норм, які у цих документах були прописані. Щодо Податкового кодексу, який активно обговорюється в суспільстві і часто викликає хвилю обурень в пересічних українців, то хочу заспокоїти, що усі так звані «скандальні» норми вже відхилені. Зокрема, ми відхилили норму, яка стосується податку на нерухомість для громадян та бізнесу. Пропонувалося, що вся нерухомість буде оподатковуватися за ставкою до 2% від розміру мінімальної зарплати.

Також відхилена норма про безперечне списання коштів з рахунків банків без рішення суду. Ми дослухались до рекомендацій профільних комітетів та відхилили «нульове декларування», про яке вже давно точаться дискусії. Нагадаю, що мова іде про те, що податківці планували порівнювати доходи громадян із їхніми деклараціями, ввівши разове декларування для всіх українців.

Відхилено норму про п'ятипроцентний податок на спадщину (перша лінія споріднення) при сумі понад 1 мільйон гривень.

Це все резонансні питання,через які часто критикувався Податковий кодекс.

Разом з тим Податковий кодекс передбачає ряд позитивних змін. Зокрема, передбачена норма щодо введення податку на розкіш, встановлення єдиної ставки за користування надрами, пропонуються зміни в ренту на видобуток нафти та газу. І ці зміни будуть відчутні для українців.

Бюджетний кодекс також багатьом не подобається та викликає цілий ряд критичних зауважень навіть від представників коаліції. Що нам чекати в такому випадку від бюджету?

До Бюджетного кодексу справді є багато запитань та зауважень, є норми, які просто неприйнятні. Разом з тим, ми маємо розуміти, що відповідальність за бюджет буде лежати на усіх депутатах, а не на членах якої окремої фракції. Без ряду правок у Бюджетний кодекс бюджет-2015 не запрацює.

Ми працюємо над тим, аби у бюджеті були закладені основи для децентралізації, про яку на сьогодні йде мова. Наше міжфракційне об’єднання «За Житомирщину» постійно працює в тісному контакті із обласною радою та адміністрацією, ми отримали їхні пропозиції, на основі яких було внесено поправки у бюджет. Переконаний, що більше коштів повинно лишатись на місцях.

У «Народному фронті» називають бюджет непопулярним, але необхідним.  На скільки реальними будуть запропоновані Урядом реформи із новим Бюджетним та Податковим кодексами?

Є кілька речей, якими залякують українців і на яких спекулюють в інформаційному полі. Всі ці речі я назвав вище: це ряд норм у Податковому кодексі, які були відхилені; відправлений на доопрацювання законопроект про відміну ряду пільг; зміни до Бюджетного кодексу, які також зараз доопрацьовуються. Тому галас про те, що країну «заганяють в 37 рік» є абсолютно необґрунтованим.

Під час наради за участю Арсенія Яценюка було відчутно, що не всі новації уряду будуть задоволені у Раді. Скрутне економічне становище потрібно змінювати не за рахунок найбідніших верств населення та малого бізнесу. Тому ряд законопроектів пішов на доопрацювання.

Разом з тим ми прийняли не одне важливе для країни рішення. Наприклад, проголосували заборону на відчуження житла по іпотечним валютним кредитам. Прийняли Закон про податкову амністію, відповідно до якого підприємства, які мали порушення, можуть сплатити до бюджету 5% від суми порушення та продовжити роботу.  До речі, вже пішли із посад 109 суддів, до роботи яких були питання. В тому числі звільнено 3 судді із Житомирщини.

Усе це свідчить про те, що Рада працює. Усі зміни будуть доопрацьовані і країна отримає новий бюджет, з яким ми зможемо реалізувати урядові реформи.

Прес-служба «Народного фронту»

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі