Влада

До 23 січня у Житомирськійобласті хочуть затвердити всі місцеві бюджети

13 January 2015, 18:08

Голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Машковський, голова обласної ради Віталій Француз та перший заступник голови облдержадміністрації Геннадій Дмитренко взяли участь у селекторній нараді щодо питань бюджетної децентралізації та затвердження місцевих бюджетів, яка відбулася 13 січня під головуванням Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка.

Про це повідомляє прес-служба Житомирської обласної державної адміністрації.

«У першу чергу у територій є бюджетна самостійність, відтепер, не чекаючи прийняття центрального бюджету, можна приймати власні бюджети», - сказав Арсеній Яценюк, додавши: всі області повинні прискорити цей процес та невідкладно затвердити свої бюджети.

«Якщо людина платить податки, вона має право чітко знати, на що використовуються ці кошти. Бюджетна децентралізація передбачає, з одного боку, можливість як встановлювати ставки податків, так і збирати ці податки, а з іншого боку – відповідальність місцевої влади перед громадою», - відмітив Арсеній Яценюк.

Цьогоріч скорочено податки з 22 до 11, тобто, вдвічі зменшено загальну кількість податків в Україні. Голова Уряду наголосив на тому, що є нові можливості, та закликав керівників областей скористатися ними  й починати працювати в нових, хоч і непростих реаліях.

Міністр фінансів України Наталія Яресько наголосила, що зміни у законодавстві надали самостійність у прийнятті рішень з формування та використання бюджетних коштів, а це сприятиме формуванню нових і прогресивних відносин в управлінні бюджетними ресурсами.

За її словами, це також є збільшенням мотивації до нарощування дохідної бази місцевих бюджетів.

«В цілому ресурсність місцевих бюджетів на 2015 рік складає 256, 9 млрд. грн., що на 20,6% більше у порівнянні з минулим роком», - зазначила Міністр фінансів.

Наталія Яресько вказала, що процес затвердження місцевих бюджетів розпочався ще у грудні 2014 року, та наголосила на тому, що у найкоротші терміни потрібно затвердити усі місцеві бюджети.

Станом на 12 січня 2015 року затверджено 356 місцевих бюджетів. Дев’ять обласних бюджетів заплановано затвердити до 18 січня.

Сергій Машковський повідомив, що вслід за обласним бюджетом, який депутати затверджуватимуть 16 січня 2015 року на сесії обласного ради, будуть прийматися й бюджети районів та міст.

Очікується, що до 23 січня Житомирщина вже матиме затверджені всі місцеві бюджети.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі