Місто

У Житомирі журналісти вимагали переглянути справу щодо сина депутата, а керівник УМВС жалівся на плинність кадрів

14 January 2015, 16:25

 14 січня у Житомирі журналісти пікетували обласне управління МВС та вимагали розслідувати справи щодо перешкоджання їх професійній діяльності.

До проведення акції працівників ЗМІ спонукало закриття справи щодо хуліганських дій Семена Ткаченка, сина депутата міської ради, стосовно відеооператора Житомир.info Сергія Григорчука.

Пікетувальники хотіли зустрітися з керівником УМВС у Житомирській області Григорієм Полковніковим з приводу не доведення до суду жодної справи щодо порушення прав журналістів у Житомирі. Після майже годинного очікування, спілкування з керівником прес-служби УМВС Аллою Ващенко та прохання працівника управління записатися на прийом, зустріч з керівником обласної міліції таки відбулася.

«На прийом записуватися ми не збираємося, є суспільно важлива річ – роками права журналістів порушуються і ми терміново хочемо зустрітися», - пояснював підполковнику міліції колишній редактор місцевої газети «20 хвилин» Владислав Пучич.

У кабінеті керівника УМВС ситуацію із закриттям справи щодо сина депутата прокоментував в.о. начальника слідчого управління Юрій Резніченко.

«Якщо рішення прийняте і отримали копію постанови про прийняте рішення, ви маєте право звернутися в прокуратуру місцеву, в прокуратуру обласну або відразу в суд на скасування прийнятого рішення в зв’язку з тим, що ви вважаєте, що рішення було незаконним, передчасним, необ’єктивним. На даний час я дав вказівку, ми його (провадження) самі вивчимо,і якщо дійсно, як ви стверджуєте, необ’єктивне, передчасне прийняте рішення – сьогодні ж буде підготовлений лист в прокуратуру області щодо скасування його за нашої ініціативи і, відповідно, об’єктивного розслідування.... Якщо буде встановлено, що рішення прийняте в один час, а вам прийшло воно через декілька місяців чи не відразу, то відносно цього слідчого будуть прийняті заходи дисциплінарного впливу», - сказав Резніченко.

Учасники акції також питали у Полковнікова, чому жодна з порушених справ щодо перешкоджання журналістській діяльності у Житомирі не доведена до суду.

«Давайте ми вивчим це питання... Є багато проблем в зв’язку з плинністю кадрів... Якщо через два місяці я буду тут, то проблема буде вирішена... Слідчий розслідує певну кількість справ, після того місяць знаходиться в АТО, після АТО він місяць знаходиться у відпустці, він опять виходить (на роботу) і опять по новій починається це все. Що кадрів плинність, що особовий складу у нас працює зараз в дуже перенапруженому режимі. Система працює недосконало, скажем так, є багато проблем, ми в ручному режимі регулюємо», - пояснював Григорій Полковніков.

Керівник міліції Житомирської області пообіцяв вивчити справи щодо журналістів і дати відповіді по кожній з них.

Водночас, прес-служба УМВС повідомляє, що кожний факт перешкоджання журналістській діяльності перебуває на особливому контролі керівництва.

«Під час спілкування учасникам зустрічі детально роз’яснили процесуальний порядок оскарження винесеного рішення. Окрім того, т.в.о. начальника УМВС Григорій Полковніков наголосив, що вказане кримінальне провадження буде додатково вивчено і у разі упередженого, передчасного чи безпідставного закриття винна особа буде притягнута до дисциплінарної відповідальності, а досудове розслідування відновлено. Аби уникнути подібних ситуацій у майбутньому, учасники зустрічі обговорили механізм ефективної взаємодії у відстеженні кримінальних проваджень, розпочатих за ст. 171 (Перешкодження журналістській діяльності) Кримінального кодексу України. Кожен з таких фактів перебуває на особливому контролі керівництва УМВС України в Житомирській області задля забезпечення об’єктивного та всебічного розслідування», - йдеться у повідомленні на сайті обласної міліції.

Нагадаємо, 25 лютого 2014 року під час прямої трансляції з сесії міської ради син депутата з брутальною лайкою вибив з рук відеооператора планшет. У Житомирському міськвідділі відкрили кримінальне провадження, але слідчий не виявив у діях Семена Ткаченка складу правопорушення, серед причин – журналіст «втручався у приватне життя особи» і син депутата не знав, що це журналіст. У серпні слідчий міськвідділу Едуард Моравський закрив кримінальне провадження. Повідомлення про закриття кримінального провадження Сергій Григорчук отримав на початку січня 2015 року.

Мешканці з вул.1 Травня прийшли підтримати акцію, бо не перший рік воюють з депутатом Ткаченком, який під їх вікнами хоче побудувати багатоповерхівку

В акції взяли учать близько 20 журналістів

До журналістів вийшла керівник прес-служби УМВС Алла Ващенко

У приймальні керівника обласної міліції

Фото Андрія Дідківського

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі