Влада

У Житомирській області мобілізують близько 2 тисяч військовозобов’язаних, з яких 30% - офіцери

20 January 2015, 18:33

В рамках першого етапу четвертої хвилі часткової мобілізації до лав Збройних сил України призвуть кілька тисяч військовозобов’язаних з Житомирської області.

Про це 20 січня під час брифінгу з питань мобілізації розповів обласний військовий комісар Микола Залесський.

«Загалом до збройних сил та інших військових формувань (під час першого етапу мобілізації – ред.) буде призвано 50 тисяч військових, з території області – приблизно декілька тисяч військовозобов’язаних, а також буде залучено кілька сотень одиниць техніки. Будуть призиватися громадяни віком від 25 до 60 років – чоловіки, і від 25 до 50 років – військовозобов’язані жінки. В першу чергу, що стосується жінок, це фахівці-медики та зв’язківці», - розповів Залесський.

Він також зазначив, що перший етап 4-ї хвилі часткової мобілізації розпочався 20 січня і триватиме до 19 лютого.

Голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Машковський уточнив, що під час першого етапу мобілізації з Житомирської області буде призвано не більше 2 тисяч військовослужбовців. За словами Залесського, 30% з зазначеної кількості – офіцери.

Губернатор розповів про найбільш затребувані військові спеціальності.

«Четверта хвиля мобілізації розпочинається сьогодні, 20 січня, і буде тривати 90 діб. Загалом у 2015 році буде проведено три черги часткової мобілізації, які будуть тривати 210 діб. Враховуючи досвід проведення трьох попередніх хвиль часткової мобілізації, буде дотриманий принцип рівномірної мобілізації військовозобов’язаних серед усіх регіонів України – щоб не було ніяких перекосів, щоб не було соціальної напруги у тому чи іншому регіоні або в тому чи іншому населеному пункті, де призивається більша частина працездатного населення», - зазначив Машковський.

Як пояснив губернатор, у першу чергу будуть призиватися військовозобов’язані, які мають військову підготовку: служили в армії та отримали військову спеціальність. Нині у лавах збройних сил найбільш затребуваними є артилеристи, танкісти, фахівці протиповітряної оборони, зв’язківці та ремонтники різних видів техніки.

«Під час проведення четвертої хвилі мобілізації саме на ці спеціальності буде ставитися особливий акцент і буде звертатися особлива увага», - сказав Сергій Машковський.

Губернатор також наголосив, що під час зустрічі з керівниками обласних державних адміністрацій президент зазначив, що в рамках четвертої хвилі мобілізації захищати батьківщину мають не тільки робітники й жителі сільської місцевості, але й представники місцевих еліт.

Машковський чітко визначив категорії громадян, які, згідно із чинним законодавством, не будуть мобілізовані:

- громадяни, у яких під опікою знаходяться троє і більше дітей віком до 18-ти років;

- ті, хто оформив опіку над непрацездатними родичами;

- заброньовані за підприємствами військовозобов’язані;

- студенти та аспіранти, які проходять навчання на денній формі;

- визнані непридатними до несення військової служби за станом здоров'я;

- жителі окупованих територій, священики (службовці в офіційно зареєстрованих релігійних організаціях);

- народні депутати.

За словами Сергія Машковського, четверта хвиля мобілізації включатиме кілька фаз. Перший (10 діб) – загальновійськова підготовка для офіцерів, сержантів і солдатів. Після цього буде проведена професійна підготовка за військовими спеціальностями мобілізованих (26 діб). Останній етап – бойове злагодження у військових частинах за розподілом (до 15 діб).

Губернатор також нагадав, що за ухилення від призову по мобілізації загрожує кримінальна відповідальність.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі