Політика

Наталія Чиж: Об’єднання “Самопоміч” ініціює проведення незалежного аудиту бюджетів місцевих рад

21 January 2015, 12:35

Лідер громадського об’єднання “Самопоміч” у Житомирі Наталія Чиж під час ІV з’їзду партії Об’єднання “Самопоміч” передала голові парламентської фракції “Самопомочі” Олегу Березюку законопроект, який стосується проведення аудиту бюджетів місцевих рад. Житомирські волонтери і члени громадського об’єднання “Самопоміч” розробили законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо проведення зовнішнього незалежного аудиту органів місцевого самоврядування та підвідомчих їм бюджетних установ, суб’єктів господарювання”.

“Біда в тому, що багато українців не люблять свою країну. Хтось мріє виїхати за кордон, хтось на виборах продає свій голос, але є й ті, хто попри все ризикує своїм життям задля збереження цілісності та незалежності України.

Ключові галузі – освіта і медицина – не розвивають в Україні тому, що діти можновладців не навчаються і не лікуються тут. У таких умовах постає ілюзія змін.

Громадсько-політичний рух об’єднання “Самопоміч” раніше передовсім ставив за мету побудувати щасливе місто. Але зробити це у нещасливій країні неможливо. Тому маємо побудувати щасливу і потужну країну. Поки громадяни не об’єднаються на мирній території, цього не вдасться втілити у життя. Поки до влади на всіх рівнях не прийдуть справжні патріоти, будь-які зрушення будуть зведені нанівець.

Міць України починається з окремого населеного пункту. Я хочу навести приклад, коли свідомо заганяють у глухий кут ситуацію, яка могла б збагатити Житомирську область. В Олевському районі діє бурштинова мафія. Активісти б’ють в набат і закликають правоохоронні органи розібратися із незаконним видобутком, місцеві чиновники і депутати лише висловлюють занепокоєння. Тим часом запущений механізм видобутку виснажує тутешні землі, а заробляють на цьому непрості люди. Комусь вкрай невигідно скерувати це у законне русло. І коли житель цього району спостерігає таке свавілля, чи буде він вірити у букву закону? Саме зневіру сіють незримо, яка тотально поглинає і, так би мовити, знеструмлює суспільство.

Який вихід? Я переконана, що саме на основі волонтерського руху треба розвивати громадянське суспільство. Від людей доброї волі, які готові самовіддано відстоювати та захищати інтереси громади, бути ініціативними, залежить щастя регіону, щастя України в цілому. Волонтерство – це модно. Волонтерство – це стан душі. Волонтери – це майбутнє України.

Наступний крок – це кадровий резерв, який опирається на волонтерство і фахове середовище. Ефективність місцевого самоврядування залежить від створення патріотичного кадрового резерву. Нерідко оті “перлинки” відчайдушно не зрушать з місця, бо не бачать перспектив. Слово “чиновник” стало синонімом до “дармоїда”: вони сидять на місцях роками, а деякі десятиліттями, їх не звільняють, бо немає ким замінити. І так по колу.

Безумовно, альтернатива є, якщо нею займатися серйозно. Непотрібно боятися змін, особливо заміни працівників органів місцевого самоврядування. Як кажуть, простіше навчити порядну людину, ніж перевчити злодія.

Пріоритетом для “Самопомочі” є підготовка та навчання самоврядних менеджерів. Ми шукаємо професіоналів, і серед волонтерів, зокрема, у кожному напрямку. Ці люди наведуть лад в органах місцевого самоврядування і не будуть боятися комунікації з громадою. Влада на місцях більше не буде закритим акціонерним товариством чи бандою за інтересами. Ніяких турнікетів та обмежень!

Вже зараз наша команда об’єднання “Самопоміч”, наші фахові волонтери ініціюють проведення аудиту бюджетів місцевих рад за останні роки. Наполягаємо на відкритості та публічності бюджетів: громада має бачити, куди і як витрачалися кошти і як це має бути зараз.  І мова не лише про місцеві кошториси, а й користування та розпорядження майном територіальної громади, яке часто розбазарюють. Цьому можна покласти край, якщо рішення прийматимуть вольові і чесні люди. І такі є серед нас. Ми гуртуємося і закликаємо долучатися до наших лав!” – закликала Наталія Чиж.

Лідер партії Об’єднання “Самопоміч“ Андрій Садовий на з’їзді зазначив, що цьогоріч вибори до органів місцевого самоврядування, і задача “Самопомочі“ -  забезпечити, щоб до влади прийшли чесні, професійні громадяни.

“Ми маємо обрати якісних мерів, адже коли ми будемо мати професійну місцеву владу, ми будемо мати і сильну державу. На жаль, останні 10 років ми чули багато популістичних промов про децентралізацію, про посилення ролі місцевих громад, але робилося все навпаки. Забиралися повноваження з сіл, міст, через що слабкою стала система самоврядування, відповідно слабкою стала наша держава“, – констатував він.

Прес-служба громадського об’єднання “Самопоміч” у Житомирі

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі