Культура

У Житомирі казкар Сашко Лірник та режисер Степан Коваль презентували мультсеріал «Моя країна Україна»

22 January 2015, 13:29

У Житомирі у День соборності, 22 січня, казкар Сашко Лірник та мультиплікатор Степан Коваль презентували анімаційний пластиліновий мультиплікаційний серіал «Моя країна Україна», авторами якого вони є.

Шановні гості прибули до Житомира на запрошення молодіжних громадських організацій міста.

Як розповів на зустрічі з журналістами у Житомирській міській раді Олександр Лірник, мультфільм складається із 26 окремих серій, кожна з яких має свою назву – «Тернопільська квітка», «Просто історія (Львів)», пов’язану не лише із назвою місцевості, а й з легендами, які розповідають там.

«Спочатку булі ідея Степана (Коваля, режисера кількох серій мультфільму) – зробити окремий мультфільм про кожну з 26 областей України. Була ідея вкластися у 3-4 хвилини та показувати ці мультфільми в кінотеатрах перед початком сеансів, тому що там показують трилери, нічого українського немає. Однак коли я почав писати, нічого путнього не виходило. Тоді ми поставили собі інше завдання: зробити історію про казки і легенди, пов’язані з українськими містами та місцевостями: звідки походить назва, чому так називається», - розповів Лірник, зауваживши: про Житомир поки серії немає, але пообіцяв створити.

«Це символічно, що саме у День соборності ми ці мультики привезли у Житомир. Це для нас це ніби презентація, бо у Києві ми вже показували. Для мене це дуже важливо, тому що в Житомирі ми вже показували кілька серій. Цей мультфільм – чисто український, оригінальний, шикарний, красивий, цікавий. Це наша свіжа ідея, те, чого немає ні в якій іншій країні», - зауважив Сашко Лірник.

Розповів казкар і про героя мультсеріалу, яким, зізнався, мав бути він сам: «Була задумка зробити героя, який би проходив крізь усі серії, і ідея Степана – зробити цим героєм мене. Навіть була зроблена пластилінова, дуже схожа на мене лялька. Але потім Стьопа вирішив, що це дуже довго і складно ліпити, і взяв якусь стандартну типову фігурку, яка на мене чимось схожа і розмовляє моїм голосом. Думали, кого взяти за другого героя – я запропонував свого кота. І вийшла подорож Сашка із котом Воркотом».

Мультиплікатор Степан Коваль розповів, що кошторис однієї тільки серії мультфільму за курсом 4 гривні за доллар становить близько 5 тисяч доларів плюс 50-60% державних податків. Замовником і джерелом фінансування мультсеріалу є держава.

Як розповіли організатори проекту у Житомирі, відвідати презентацію мультфільму зможуть майже 1000 житомирських глядачів. Три безкоштовні покази пройдуть 22 січня у кінотеатрі ім. І Франка о 12, 14 та 16 годині, до якого планують залучити учнів 1-4 класів та вихованців міського культурно-спортивного центру, учнів підліткових клубів. О 19 годині буде кінопоказ у кінотеатрі «Україна».

«Те, що сьогодні до нас завітали наші гості, є досить знаковим. Сашко Лірник та Степан Коваль привезли той продукт, який якраз показує, що Україна є соборною і неподільною від Сходу до Заходу, від Києва до Криму, і завжди нею буде. Цей захід відбувся завдяки багатьом нашим партнерам – Житомирській міській раді, кінотеатрам імені Франка та «Україна», Фонду Борислава Розенблата, спортивному клубу «Андеграунд», громадській спілці «Час змін» та багатьом іншим людям, які допомогли, щоб це відбулося», - сказав житомирський активіст Ілля Грицанюк.

Зліва направо: Степан Коваль, Сашко Лірник

Говорить Ілля Грицанюк

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі