Економіка

Антимонопольний комітет рекомендував житомирським ЖЕКам повернути зайво нараховану квартплату

28 January 2015, 14:28

Житомирські ВЖРЕПи протягом 4 місяців нараховували квартплату за тарифом, який ще не був прийнятий міськвиконкомом.

Про це Житомир.info повідомили в прес-службі Житомирського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України.

Житомирське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України в ході проведення дослідження  ринку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій встановило, що КП «ВЖРЕП № 1», КП «ВЖРЕП № 5», КП «ВЖРЕП № 8», КП «ВЖРЕП № 9», КП «ВЖРЕП № 11», КП «ВЖРЕП № 14» та КП «ВЖРЕП № 15» при розрахунках з мешканцями житлових будинків за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій застосовували тарифи з порушенням чинного законодавства України.

Діючі тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій були встановлені рішенням виконавчого комітету Житомирської міської ради від 17 вересня 2014 року № 401, яке було оприлюднене в газеті «МІСТО» 18 вересня. Відповідно до частини 5 статті 32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» тарифи на житлово-комунальні послуги застосовуються не раніше, ніж через 15 днів після повідомлення про прийняте рішення споживачів. Отже, зазначені тарифи повинні були застосовуватись з 3 жовтня 2014 року.

Відповідно до квитанцій на сплату послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій  КП «ВЖРЕП № 5», КП «ВЖРЕП № 9» та КП «ВЖРЕП № 15» почали застосовувати діючі тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій з 1 липня 2014 року, тобто ще до прийняття рішення виконавчим комітетом Житомирської міської ради від 17.09.2014 № 401. Крім того, вказані підприємства у вересні–жовтні провели донарахування плати мешканцям будинків за червень 2014 року.

Щодо КП «ВЖРЕП № 1», КП «ВЖРЕП № 11», КП «ВЖРЕП № 14» та КП «ВЖРЕП № 8», то відповідно до квитанцій на сплату послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, вони почали застосовувати діючі тарифи з 1 червня 2014 року, тобто також за чотири місяці до прийняття рішення виконавчим комітетом Житомирської міської ради.

У зв’язку з цим, Житомирське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України рекомендувало провести мешканцям житлових будинків, які обслуговуються відповідними комунальними підприємствами, перерахунок плати за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій за період з 1 червня по 2 жовтня 2014 року. Ці рекомендації стосуються усіх вищеперерахованих комунальних підприємств, окрім КП «ВЖРЕП №8»: так, як утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, балансоутримувачем яких є КП «ВЖРЕП № 8», з 1 липня 2014 року здійснює приватне підприємство «ВЖРЕП № 8», тому КП «ВЖРЕП № 8» було рекомендовано провести перерахунок лише за червень 2014 року.

За повідомленням прес-служби Антимонопольного комітету, про результати розгляду цих рекомендацій комунальні підприємства повинні повідомити Житомирське обласне територіальне відділення АМКУ у 10-денний строк з дня їх отримання.

Як повідомляв Житомир.info, у грудні Антимонопольний комітет зобов’язав КП «ВЖРЕП №16» повернути мешканцям зайво нараховану квартплату за період з 1 липня по 2 жовтня. 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі