Економіка

В Житомирі обвалився ринок туристичних послуг: падіння - 70%

29 January 2015, 09:38

Тенденція стрімкого падіння ринків у 2014 році продовжується і в поточному році. Свіжа інформація надто тривожна. Січень став абсолютно «мертвим» місяцем для торгівлі, за виключенням хіба що товарів найпершої необхідності. Решта товарів практично не купувалася. Причина очевидна - війна, скорочення доходів, невпевненість у завтрашньому дні. Городяни економлять, відмовляють собі у різних благах, в тому числі і у туристичному відпочинку. Щоб прояснити ситуацію на цьому ринку, ми поставили кілька питань директору туристичної агенції «ВІТА» Віті Наумчук. 

Чи активно житомиряни користуються зараз туристичними послугами?

Свого часу це справді була активність. Ну а тепер картина для нас зовсім не втішна. Адже минулого року ринок туристичних послуг у Житомирі впав на 70%, порівняно з 2013. Якщо в жовтні 2013 році ми продавали путівки за раннім бронюванням уже на вересень 2014 року, то сьогодні такого бронювання фактично не існує. І це при тому, що раннє бронювання дуже вигідне: зарубіжні готелі дають знижку до 40%.

Зазначу, що причина падіння не тільки у зниженні матеріального становища. Українці зараз просто не можуть планувати. В нас були випадки, коли клієнти - чоловіки купували путівки, а потім їх мобілізували до війська. Хіба можна за такої ситуації щось планувати?

В 2014 було максимально скорочено чартери до екзотичних країн, бо вартість перельоту туди велика (туроператор повністю оплачує послуги авіакомпанії), а ймовірність незаповненого рейсу може звести нанівець рентабельність туру. Лишилися чартери лише до Єгипту, Туреччини та Еміратів.

Зараз до нас звертаються одиниці. Тільки окремі мешканці області планують відпочинок «на виїзді», орієнтовно на квітень-травень. Обирають найдешевший варіант: Єгипет, «гарячий» тур на сім діб коштує $500 на двох.

Що відбулося з цінами на путівки, і чи розробляють оператори привабливі пропозиції для клієнтів?

В доларах путівки дещо подешевшали, а в гривнях значно подорожчали у зв'язку з девальвацією національної валюти. Щодо привабливих пропозицій, починаючи з минулого року туроператори пішли на шаленні поступки щодо умов раннього бронювання. Клієнти отримали можливість платити за путівки частинами, тепер вони можуть анулювати заброньований тур за два тижні до вильоту, при цьому повертається вся сума внесених коштів.

Чи активізувався  туристичний відпочинок всередині країни?

Так. Активізація спостерігається, особливо з осені минулого року. Ті, хто раніше їздив на відпочинок в Альпи, тепер їде в Карпати. Наші живописні гори стали місцем відпочинку і для тих, хто раніше їздив до Криму. Карпати обирають мешканці Житомирщини і тому, що вони відносно близько, тому в разі необхідності (нестабільна політична ситуація в країні) можна швидко повернутися додому. До речі, ми також відмовилися від Криму: в нас просто немає путівок. Причини: ризиковано відправляти туристів в «гарячі» регіони, та й немає бажання вкладати туди наші кошти. Відмовилися ми також від туру до Санкт-Петербурга, хоча свого часу він користувався значним попитом у житомирян. В 2013 році близько 50 мешканців нашої області здійснили поїздки за цим туром. Минулого ж року не було бажаючих, та і ми не пропонували.

У зв'язку з обранням Україною євроінтеграційного курсу чи зріс інтерес до країн Європи?

Насамперед зазначу, що європейські країни підвищили вартість віз. Майже у всіх країнах відкрились візові центри, які додатково стягують за свої послуги. Наприклад, віза до Польщі коштує 35 євро, послуги візового центру - 22 євро. Загалом - 57 євро. А це майже половина вартості недорогого туру в Європу. Середній комфортний тур по Європі коштує 180-200 євро на тиждень. Тобто затрати щодо візи досить суттєві.

Якщо на початку минулого року ті ж поляки були дуже лояльними щодо надання віз, то з літа в Польщі з’явилося багато наших туристів, які не повернулися в Україну і просили притулку. Польща стала лідером щодо таких «туристів». Тому з метою обмеження такої міграції, Польща у жовтні впровадила нові правила. Тепер потрібно і довідку з місця роботи, і довідку з банку (роздруківку руху коштів), що загалом має підтвердити намір туриста повернутися в Україну. Зазначу, що такими туристами ми не займаємось. В нас є зобов'язання, що всі туристи мають повернутись додому.

Які Ваші прогнози?

Це невдячна річ, особливо зараз. Що можна прогнозувати в бізнесі, коли фактично йде війна? Буде мир - тоді буде надія. А за існуючої ситуації прогнози тільки невтішні - банкрутво операторів. І такий процес вже почався як в Україні, так і, до речі, в Росії.

Сергій Ткачук для Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі