Події

У село Житомирського району, де жителі поскаржилися на кров у канаві, виїхали екологи

29 January 2015, 14:49

Державна екологічна інспекція в області відреагувала на публікацію на Житомир.info від 28 січня, у якій мешканка села Глибочиця Житомирського району поскаржилася на забруднення стоків місцевого каналу кров’ю з підпільної скотобойні, яка начебто працює у центрі села.

29 січня начальник відділу оперативного контролю екоінспекції Віктор Левківський з двома підлеглими та лаборантом виїхали до Глибочиці для відбору зразків води та пошуку ймовірного джерела забруднення.

«Законом нам заборонено здійснювати будь-які перевірки або за заявою сторонніх осіб заходити до приватної садиби. Однак ми зможемо відібрати воду на вулиці для аналізу, який допоможе визначити його джерело забруднення. Якщо це кров – будемо шукати бійню», - каже Левківський.

У канаві на вулиці Грушевського, де нашою читачкою були зроблені фото, екологи побачили тільки сліди крові, а ще – свіжі сліди від шин автомобіля та шлангу.

«Видно, що учора (в канаві) була ця кров. Ми знайшли сліди автомобіля, видно, що під’їжджала бочка, яка, ймовірно, привезла чисту воду і розбавила. І на даний момент з цієї труби ллється чиста вода, без слідів крові», - зауважили екологи, однак все одно відібрали зразки води на експертизу.

Представник екоінспекції вказує на свіжі сліди шин біля сумнозвісної канави

Характерні "острівці" на воді доводять: кров тут була

З будинку навпроти брудної канави вийшов його господар, який назвався колишнім військовослужбовцем, офіцером у відставці. Зайти на подвір’я не дозволив, на запитання, чи не знає він, хто займається забоєм тварин і чи не бачив він слідів крові у канаві, відповів:  

«Бачив, канєшно. Но то не кров. Я не знаю, хто там що налив. Може, просто, що хату строю нову, то багато зависті в людей. Я вам обіцяю, якщо буде йти кров, я завожу (до свого подвір’я), перевіряйте мою хату – одну, другу, що хочете перевіряйте. Без різниці. Кажу вам як власник. Запрошую вас. Не тільки запрошую, але й вимагаю, щоб тоді ви прийшли до мене і подивились».

Поки одні працівники інспекції відбирали воду для аналізу, інші поцікавилися у продавчині місцевої «забігайлівки», чи не бачила вона кров у канаві і чи не знає, хто з її односельчан забиває тварин.

Жінка відповіла: «Я не працювала вчора. Я не бачила, на дорогу не заглядала. Живу з того боку (від дороги)».

Місцевий мешканець, який прийшов до вагончика по випивку, зазначив: «Ріжуть (тварин). А чого б туди собаки бігали?».

У Глибочицькій сільській раді на час приїзду екологів ні голови, ні секретаря не було. На місці вдалося застати лише землевпорядника Сергія Ковальчука. Він виїхав у центр села разом з представниками інспекції.

Землевпорядник розповів, що меліоративна труба, вкопана у землю (з якої учора стікала кров), і смужка землі шириною 3 метри над нею, яка чомусь опинилася в межах обнесеного кам’яним парканом подвір’я – це земля сільської ради, хоча власник запевнив усіх присутніх, що має акт на право власності на ділянку. 

Начальник відділу оперативного контролю екоінспекції Віктор Левківський розмовляє з власником ділянки, де ведеться будівництво

«Меліоративні системи сільської ради не передавалися у приватну власність. Три метри – ширина меліоративного каналу. Дана меліоративна труба не перебуває у приватній власності даного господарства, як і ділянка над нею. Це земля загального користування», - зазначив Сергій Ковальчук.

Землевпорядник також зазначив, що, наскільки йому відомо, скарг чи запитів від мешканців Глибочиці на порушення санітарних норм офіційно не надходило.  

«Учора був дзвінок з приводу цього кров’яного пятна. Касир по оплаті взяла трубку, просила представитись, жінка не представилась. І увечері скинула це все в Інтернет», - зауважив Ковальчук.

Представники екологічної інспекції роздали номер свого телефону місцевим мешканцям, щоб у разі повідомлення про кров у канаві оперативно виїхати на місце події і взяти проби води.

«У разі позитивного результату на вміст крові будемо приймати подальші міри для визначення місця викиду забруднюючих стоків. Далі, якщо джерелом забруднення буде визначене бачене нами сьогодні обійстя, будемо звертатися з офіційним запитом до сільської ради стосовно меж цієї ділянки. Якщо буде вбачатися, що має місце самовільне захоплення, можна буде вимагати припинення будівництва брами, яка перешкоджає доступу до меліоративної труби сільської ради. У разі встановлення факту самовільного захоплення землі у нас є методика для нарахування збитків, і винній особі буде висунена претензія», - пояснив Віктор Левківський.

Як повідомляв Житомир.info, жителі села Глибочиця Житомирського району скаржаться на роботу «підпільної» бійні, струмки з кров'ю на головній сільській вулиці та бояться повторення ситуації з масовим зараженням людей в сумнозвісних Бортничах.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі