Економіка

За рік у Житомирській області кількість підприємців скоротилася на 13%

29 January 2015, 16:29

 За даними Державної реєстраційної служби України кількість суб’єктів господарської діяльності в області, що здійснюють господарську діяльність станом на 1 січня 2015 року становить 81,5 тис. осіб, що на 13% менше, ніж на початок 2014 року.

Про це повідомляє департамент економічного розвитку, торгівлі та міжнародного співробітництва Житомирської облдержадміністрації.

«Зменшення відбулося за рахунок зниження кількості фізичних осіб-підприємців - на 17%. По юридичних особах ріст склав 4%. Із загальної кількості суб’єктів, що здійснюють господарську діяльність – 76% становлять фізичні особи-підприємці та 24% - юридичні особи», - пояснюють економісти.

Кількість малих і середніх підприємств в Житомирській області на початок 2014 року становила 6,6 тис. одиниць, що на 7% більше у порівнянні з попереднім роком. У загальній кількості частка малих підприємств становить 94%, частка середніх підприємства – 6%. Обласний показник зростання кількості малих і середніх підприємств дорівнює загальнодержавному показнику.

У територіальному розрізі спостерігається нерівномірність зосередження малих і середніх підприємств, зокрема 55% від загальної їх кількості розміщено у 5-ти містах обласного значення, 45% - у 23 районах області.

«Найбільша кількість малих підприємств зареєстрована у містах: Житомирі (понад 2 тис. одиниць), Бердичеві (315), у Житомирському (332) і Коростишівському (237) районах. Найбільша кількість середніх підприємств зареєстрована у містах: Житомирі (134) та Коростені (33), в Овруцькому (22) та Житомирському (20) районах», - повідомляє економічний департамент.

Протягом двох останніх років частка зайнятих працівників на малих і середніх підприємствах у загальній кількості підприємств становить понад 91%, що на 23 в.п. перевищує загальнодержавний показник. За цим показником область займає 3 місце по Україні.

«Поряд із вищезазначеними позитивними тенденціями розвитку підприємництва, останнім часом спостерігається зменшення зайнятості працівників на малих і середніх підприємствах. Зокрема, у минулому році їх кількість зменшилась на 0,9% і становить 111тис. осіб. Необхідно зазначити, що негативна тенденція щодо зменшення зайнятості населення на підприємствах малого і середнього бізнесу спостерігається в цілому по Україні,і становить 3,4%», - зазначають економісти.

У департаменті економічного розвитку підкреслюють: негативно вплинули на розвиток малого і середнього підприємництва процеси, які розпочались в Україні наприкінці 2013 року та продовжились у 2014 році, зокрема погіршення фінансової ситуації, девальвація національної грошової одиниці, нестабільність банківської системи,військовий конфлікт на сході України. Як результат, погіршився фінансовий результат від діяльності малих і середніх підприємств області.

За даними головного управління Фіскальної служби в області станом на 01.01.2015 загальна сума податкових надходжень від діяльності малого і середнього підприємництва становить 1,6 млрд. грн., що на 25% менше у порівнянні з аналогічним періодом 2013 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі