Місто

У Житомирі в День пам’яті героїв Крут влаштували смолоскипну ходу і спалили прапори СРСР та Росії

30 January 2015, 09:32

29 січня у Житомирі активісти вшанували пам’ять героїв Крут смолоскипною ходою.

Близько 200 людей з прапорами та смолоскипами пройшли від майдану Соборного до пам’ятника Тарасу Шевченку на вулиці Великій Бердичівській. Біля пам’ятника відбувся мітинг, під час якого спалили червоний прапор колишнього СРСР та триколор Російської Федерації.

Нагадаємо, в День пам’яті героїв Крут о 18.00 у Свято-Михайлівському кафедральному соборі Житомирі відбулося богослужіння за Україну та поминальний молебень за героїв Крут і загиблих під час АТО. По завершенні учасники поклали квіти та запалили лампадки біля стели Героям Небесної Сотні по вулиці Київській.

Нагадаємо, 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції Крути у Чернігівській області 300 київських студентів, захищаючи підступи до Києва, вступили у нерівний бій з кількатисячною армією більшовиків під командуванням Михаїла Муравйова, яка з-поміж інших вела наступ на Українську Народну Республіку.

Точну кількість загиблих студентів офіційно не зафіксовано. За свідченнями учасників подій, було вбито більше 250 студентів. Відомі імена тільки 27 студентів, яких взяли в полон та розстріляли. Їх тіла пізніше були урочисто перезаховані на Аскольдовій могилі у Києві 

В Україні відзначення бою під Крутами розпочалися лише напередодні проголошення її незалежності. 29 січня 1991 року з ініціативи Народного руху України, Студентської спілки, інших національно-демократичних організацій в Крутах було встановлено березовий хрест та відбувся перший невеличкий громадський мітинг.

 

На державному рівні вшановувати пам'ять героїв Крут почали в Україні з 2004 року.

 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі