Місто

В Житомирі почали закриватися майстерні з ремонту взуття: працювати стає не вигідно

30 January 2015, 16:12

Плануючи тему майстерень з ремонту взуття (з'ясування комерційної ситуації), я, відверто розраховував на зовсім інший результат, ніж отримав, коли поспілкувався з майстрами. Теоретично, зараз ці майстерні мали б бути завалені роботою: в людей немає грошей на нове взуття, до того ж воно подорожчало, тому більше має ремонтуватися старе. Та в першій же майстерні почав сумніватися у своїх оптимістичних прогнозах, тому що полиці під взуття були майже порожні. З'ясувалося, що зараз майстри майже без роботи.

Розповідає майстер Володимир (ім'я змінено):

«Зараз я практично без роботи, аналогічна ситуація і у моїх колег міста. Головна причина - у городян немає грошей і на ремонт старого взуття. Люди приходять тільки тоді, коли ситуація безвихідна: лопнула підошва, зламалася «блискавка», а на вулиці мокра погода. Якщо ж на вулиці більш-менш сухо, то якось перебиваються. Стримуючим фактором стало і те, що ремонт значно подорожчав. Але подорожчала не робота, а матеріали, які фактично всі імпортні. Так, якщо ще рік тому підошва коштувала 50 грн., то тепер - 150 грн. Інші матеріали також подорожчали в середньому на 50%, бо всі вони - імпорт, значить купуються за долари. Сама ж робота не подорожчала, нам нікуди піднімати ціну. Так, на заміні підошви особисто я заробляю зараз 40-50 грн., а щоб виконати таке замовлення треба витратити немало часу.

«Підкошує» нашу діяльність і дешеве взуття. Люди купують його, але не знають, що воно майже не ремонтується.

Свого часу ми точно знали, коли у нас сезон, а коли більш-менш вільно. Зараз такого немає. Може бути, що день-два є робота, а потім кілька днів немає замовлень. Особливо важко тепер тим, хто орендує приміщення. Точно знаю, що окремі майстерні вже закрилися, бо невигідно працювати. І це ще при тому, що зараз нас не перевіряють контролюючі органи, які, як правило, знаходять якісь недоліки роботи з витікаючими для нас наслідками щодо фінансів. Чи існує вихід? Такі суб'єкти бізнесу, як дрібні майстерні, може врятувати тільки зменшення податку. Другого виходу не бачу».

Отримана інформація дає підстави вже для песимістичного припущення: невже все йде до того, що в Європу ми підемо в порваних черевиках?

Сергій Ткачук для Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі