Місто

Головний санітарний лікар Житомира вважає, що тиждень карантину допоможе розірвати ланцюг передачі інфекції

24 February 2015, 18:30

Тимчасове призупинення навчально-виховного процесу у житомирських загальноосвітніх закладах допоможе уникнути поширення гострої респіраторної вірусної інфекції серед дітей.

На цьому під час позачергового засідання міськвиконкому, яке відбулося 24 лютого, наголосив начальник Житомирського міськрайонного управління Головного управління Держсанепідслужби у Житомирській області, головний державний санітарний лікар м. Житомира та Житомирського району Олександр Шпита.

Він також зазначив, що, за рахунок тривалих зимових канікул у школах, цьогоріч вдалося уникнути першої хвилі зростання захворюваності на грип та ГРВІ.

«Кожної зими ми маємо проблему із захворюваністю дитячого та дорослого населення на грип та ГРВІ. Традиційно підйом захворюваності ми маємо два рази: перша хвиля – кінець грудня – початок січня і друга хвиля, можливо, більш лагідніша, не така значна, це кінець лютого – початок березня. І так щороку. Людина має імунітет 1 рік від грипу будь-якого типу, якщо вона перехворіла, або отримала щеплення від якогось типу вірусу. Все – більше року імунітет не тримається. У цьому році ми, дякувати Богу, минули першу хвилю, тому що через деякі обставини у школах не було навчання. Але дітки 2 лютого пішли в школи, і починаючи з 8 тижня епіднагляду, це 8-12 лютого, почали хворіти, у першу чергу діти. Наші поліклініки зараз переповнені. Захворюваність зросла фактично більш ніж на 50%. Закон епідеміології пише так: якщо в організованому колективі захворіло більше 30% дітей, то є всі підстави для того, щоб у колективі припинити навчання хоча б на 7-10- днів. Ми ідемо по-мінімуму для того, щоб розбити цей ланцюжок передачі інфекції, і запропонували обмежити навчання поки що на тиждень. Це не карантин, це обмежувальні заходи щодо навчання у школах. Нам потрібно, щоб наші діти були здорові, і цей тиждень відсутності навчання ніяк не вплине, діти наздоженуть навчання», - зазначив Шпита.

Відповідно до рішення, прийнятого виконкомом (33 «за» - одноголосно), навчально-виховний процес на тиждень припиняється не лише у ЗОШ, а і у позашкільних навчальних закладах.

«Тимчасово з 25 лютого по 03 березня 2015 року призупинити навчально-виховний процес у міських загальноосвітніх школах, гімназіях, ліцеях, колегіумі, приватних навчальних закладах, 1-4 класах навчально-виховних комплексів, позашкільних закладах (ДЮСШ № 1, 2, центрі творчості дітей і молоді, Міському центрі науково-технічної творчості учнівської молоді, Школі юних десантників, Міській школі хореографічного мистецтва «Сонечко»)», - йдеться у рішенні.

Також, згідно з рішенням, на період з 25 по 3 березня заборонено проводити культурно-масові заходи серед дитячого населення.

Нагадаємо, у Житомирі різко зріз рівень захворюваності на грип та ГРВІ. У період з 12 по 18 лютого захворіло 2773 особи, 64,4%  з яких – діти. 

У зв’язку зі зростанням рівня захворюваності навчально-виховний процес у деяких навчальних закладах міста та окремих класах був призупинений ще з 23 лютого.

Також повідомлялося, що з 25 лютого усі школи Житомира закриють на карантин, який триватиме до 3 березня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі