Суспільство

Представники Конгресу солідарності азербайджанців відзначили річницю Ходжалинської трагедії

26 February 2015, 16:13

26 лютого 2015 року виповнюється 23 роки Ходжалинського геноциду азербайджанців. Конфлікти на Південному Кавказі, в Центральній Азії, Придністров’ї та інших регіонах на пострадянському просторі призвели до загибелі людей і масових вимушених переселень.

День національної скорботи був заснований в Азербайджані в пам’ять про Ходжалинский геноцид – масове вбивство жителів азербайджанського міста Ходжали вірменськими збройними формуваннями, яке стало найбільшим і найжорстокішим кровопролиттям за час Карабахської війни (613 жертв). У ніч з 25 на 26 лютого 1992 року вірменські збройні формування за підтримки важкої техніки та особового складу 366-го мотострілецького полку колишнього СРСР, розквартированого в місті Ханкенді, здійснили захоплення міста Ходжали. Штурму міста передував масовий обстріл з артилерійських знарядь, важкої військової техніки, розпочатий ще ввечері 25 лютого. У результаті в місті спалахнула пожежа, і до п’ятої години ранку 26 лютого місто було практично повністю охоплене полум’ям. Населення, що залишилося в місті – приблизно 2 500 чоловік – змушене було покинути свої рідні домівки, щоб пробитися в місто Агдам – ​​найближчий пункт, населений переважно азербайджанцями.

24 лютого з ініціативи Посольства Азербайджанської Республіки в Україні в Києві відбувся концерт-реквієм, присвячений річниці Ходжалинської трагедії. Захід відвідали Надзвичайні і Повноважні представники таких дипломатичних місій в Україні, як Афганістан, Грузія, Молдова, Румунія, Туркменістан, Узбекистан, Японія, представники Державних органів України, діаспор і ЗМІ.

Відкрив вечір посол Азербайджану в Україні Ейнулла Мадатлі, висловивши співчуття своєму народові, який у 1992 році постраждав в результаті так званої Ходжалинської різанини.

Про реалії Ходжалинського геноциду та про його схожість з подіями на сході України журналісту «20 хвилин» розповів Голова «Конгресу солідарності азербайджанців України» Ільгар Гасан Ага огли Мамедов.

«20»: Пане Ільгаре, скільки нараховується жертв Ходжалинського геноциду?

– На жаль, збройні формування продовжили свої військові дії. У результаті було вбито 613 осіб: з них дітей – 63; жінок – 106; літніх – 70 осіб. 8 сімей були знищені повністю. 25 дітей втратили обох батьків. 130 дітей втратили одного з батьків. Поранено 487 осіб, з них 76 дітей. Люди, що побували в заручниках, – 1275 чоловік. Пропало безвісти 150 чоловік. Заподіяний був колосальний збиток державі й особистому майну громадян, оцінюваний у 5 млрд. рублів (у цінах на квітень 1992 року). Ці цифри повідомляють про найбільш криваву трагедію Нагірно-Карабахського конфлікту, що почався в лютому 1988 року. А приводом до цієї трагедії послужили події, коли 6 січня 1992 року самопроголошена Нагорно-Карабахська Республіка оголосила незалежність, і за цим пішов силовий розділ спірних територій.

У цей час азербайджанський народ постійно піддавався етнічним чисткам і політиці геноциду з боку вірменських шовіністів. Азербайджанців виганяли зі своїх історичних земель, вони ставали біженцями та вимушеними переселенцями, і все це супроводжувалося масовими вбивствами, вчиненими вірменами. Вигнання азербайджанців зі своїх історично-етнічних земель продовжувалося і в радянський період.

«20»: Чи вдалося все-таки зупинити війну?

– У травні 1994 року сторони досягли режиму припинення вогню, і досі під егідою Мінської групи ОБСЄ і при співголовуванні Росії, Франції і США ведуться поки ще безуспішні мирні переговори. Прийняті Радою безпеки ООН чотири резолюції по звільненню окупованого Нагірного Карабаху і прилеглих до нього територій досі не виконуються Вірменією.

Ситуація дійсно сумна, адже порушена цілісність Азербайджану. Якщо сьогодні світова громадськість не дасть правової оцінки Ходжалинському геноциду, то завтра подібний злочин може повторитися в іншій країні існуючих на пострадянському просторі конфліктів.

«20»: На Вашу думку, чи можна провести паралелі між вірмено-азербайджанським конфліктом і військовою окупацією, з якою зіткнулася сьогодні Україна?

– Можна. Якби вірмено-азербайджанський конфлікт був урегульований, то Україна, можливо, не зіткнулася б зараз із цим конфліктом, так як тут має місце той же сценарій – таке ж порушення територіальної цілісності, той же результат, окупація, сепаратизм. Вони немов є дзеркальним відображенням один одного.

Також варто відзначити, що Азербайджан підтримав прийняття резолюції ООН про територіальну цілісність України, а Вірменія проголосувала проти неї.

Те, що сьогодні відбувається в Україні, схоже на ситуацію з Азербайджаном та Вірменією. Для нас сьогоднішня ситуація в Україні – це складний процес, ця проблема є спільною і для етнічних азербайджанців, що проживають в Україні.

Хочу процитувати слова загальнонаціонального лідера азербайджанського народу Гейдара Алієва: «Ходжалинський геноцид, спрямований у цілому проти азербайджанського народу, своєю немислимою жорстокістю і нелюдськими методами розправи є актом звірства в історії людства. Цей геноцид, у той же час, є історичним злочином проти всього людства».

Під час вечора пам'яті, присвяченого річниці Ходжалинської трагедії, у Києві. Голова «Конгресу солідарності азербайджанців України» Ільгар Гасан Ага огли Мамедов зліва

Житомир.info за матеріалами «20 хвилин»

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі