Політика

«ВОЛЯ» вимагає індексації зарплат, повернення соціальних виплат та передачі частини доходів місцевим бюджетам

27 February 2015, 12:39

Політична партія «ВОЛЯ» до прийняти змін до Держбюджету-2015 вимагає прийняти шість законопроектів, які дозволять вижити українцям у 2015 році.

Законопроектами пропонується:

відновити соціальні виплати, урізані Держбюджетом-2015: повернення виплат для освітян, медиків, науковців; безоплатне харчування, проїзд та підручники для учнів шкіл;

проводити індексацію зарплат та пенсій відповідно до росту інфляції;

забезпечити фінансову децентралізацію, зокрема: 25% податку на доходи фізичних осіб має зараховувати до сільських та селищних бюджетів; залишення рентної плати за користування за лісові та водні ресурси за місцем їх розташування; передача прав розпорядження державними землями до місцевих громад тощо.

Перший - законопроект №2180 (зареєстровані нардепами від "ВОЛІ") – передбачає повернення скасованих Держбюджетом-2015 виплат для освітян, медиків, науковців та забезпечить ріст пенсій та зарплат. 

«Через різкий скачок курсу долара, який стався внаслідок недолугої політики Уряду та НБУ відбувається шалена інфляція. Тому індексація пенсій, стипендій та пенсій є єдиним виходом для елементарного виживання людей», - наголосила член Ради партії "ВОЛЯ" Ольга Галабала.

За словами народного депутата Юрія Дерев’янка, Держбюджет може бути наповнений за рахунок підвищення ренти на нафту, руду, газ, скасування податкових пільг олігархам, удосконалені процедури здійснення контролю за трансферним ціноутворенням, ліквідації схем "відкатів" при держзакупівлях. «За приблизними розрахунками, це дає змогу вже в 2015 році направити до держбюджету до 50 млрд гривень», - переконаний нардеп.

Другий - законопроект №2186 який зареєстрували депутати «ВОЛІ» - відновлює безоплатне харчування учнів у школах, їх забезпечення безкоштовними підручниками, проїзд учнів та студентів до місць навчання та вчителів у сільській місцевості, а також соціальні гарантії для молоді щодо одержання першого робочого місця після закінчення навчання.

Третій - законопроект №1900 – передбачає внесення змін до Бюджетного кодексу щодо поліпшення фінансового стану місцевих громад. Документом пропонується кілька таких ключових змінах.

Зокрема, мова йде також про перегляд розподіл податку на доходи фізичних осіб, який передбачатиме зарахування 25% вказаного податку до сільських та селищних бюджетів.

За чинного розподілу ПДФО, який був встановлений прийнятими змінами до Бюджетного кодексу розподіл такий: 25% - Держбюджету, 15% - обласним бюджетам, 60% - районним бюджетам, сілам та селищам - 0.

Четвертий - законопроект №1899 - передбачає внесення змін до Податкового кодексу України, які дозволяють ліквідувати останні пільгові схеми щодо неповної сплати земельного податку. Також законопроект передбачає залишати рентну плату за використання лісових ресурсів та водних об'єктів за місцем їх розташування, а не за місцем реєстрації платників податків.

П'ятий – законопроект №1159 – передбачає передачу прав розпорядження державними землями — близько 10 млн га — від Держземагентства до місцевих громад.

Повернення права розпорядження місцевим радам дозволить залучити у місцеві бюджети близько 1 мільярда гривень.

Шостим законопроектом - №1198 – пропонується надати можливість використовувати кошти за відшкодування втрат сільськогосподарського та лісового виробництва на розробку генпланів та благоустрою населених пунктів.

Нагадаємо, раніше партія «ВОЛЯ» домоглася наповнення Держбюджет приблизно на 20 мільярдів гривень. Це стало можливим внаслідок скасування пільг що стосуються трансферного ціноутворення для компаній олігархів - Пінчука, Клюєва, Ахметова, Фірташа, Коломойського, Бойка, Фірташа, Льовочкіна та Курченка; підвищення ренти за видобування нафти, газу та руди, виплати дивідендів державі компанією «Укрнафта» Коломойського.

Напередодні прийняття Державного бюджету «ВОЛЯ» подала Пакет антиолігархічних законопроектів та провела всеукраїнську акцію «Олігархи мають заплатити». Депутати «ВОЛІ» не голосували за Держбюджет-2015, вважаючи його антисоціальним та таким, що приймався зі зловживанням Регламенту.

Прес-служба Політичної партії «ВОЛЯ»

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі