Суспільство

У Житомирській області лісівники підрахували розмір збитків, нанесених бурштинокопачами

27 February 2015, 13:08

Навала нелегальних добувачів бурштину, що сунеться Олевським районом від кордону з Рівненщиною, перекинулася вже й на Овруцький район Житомирської області.

Про це Житомир.info повідомила прес-служба Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Близько півгектара лісових земель Сирницького лісництва Словечанського лісгоспу Овруцького району зазнали пошкоджень від зловмисників, які полюють за «сонячним каменем». Лісівники самотужки не в змозі зарадити цьому лиху.

«Наслідки незаконного добування бурштину-сирцю на землях лісогосподарського призначення Білокоровицького та Олевського лісгоспів вражаючі. Дерева або зрубані, або впали від пошкоджень кореневої системи. Загалом площа таких насаджень складає понад 174 га. Розмір шкоди, заподіяної лісу, добігає до 100 тисяч гривень», - говорить начальник Житомирського облуправління лісового та мисливського господарства Андрій Курінський.

Керівники названих підприємств неодноразово зверталися до правоохоронних, природоохоронних та органів виконавчої влади з проханням зупинити нелегальних добувачів. Однак дієвих заходів щодо припинення незаконного видобування бурштину-сирцю на даний час не вживається.

Нині лісівники думають, як привести до належного санітарного стану ліси, пройдені «чорними» копачами. Деревина, що лежить на землі, втратила технічну якість, однак її треба прибрати, бо це створює загрозу виникнення пожеж та розповсюдження шкідників. Пошкоджені площі необхідно заліснити.

Проте для проведення зазначених робіт лісівники не мають відповідної підтримки від контролюючих органів, - констатує прес-служба.

Як повідомляв Житомир.info, народні депутати від Житомирської області зареєстрували у Верховній Раді законопроект про легалізацію видобутку бурштину, який дасть змогу узаконити та убезпечити діяльність копачів, збільшити доходи державного і місцевих бюджетів та вивести видобуток з-під контролю кримінальних угрупувань.

Фото прес-служби Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі