Політика

Урядовий пакет реформ дозволить стабілізувати ситуацію і вийти на економічне зростання в 2016 році, – Яценюк

3 March 2015, 10:19

Ухвалення урядового пакету реформ дозволить Україні отримати допомогу на погашення зовнішніх заборгованостей, поповнення золотовалютних резервів та отримати 3,5 мільярда доларів прямих інвестицій в економіку, - наголосив Прем’єр-міністр України, лідер політсили «Народний фронт» Арсеній Яценюк на позачерговому засіданні Верховної Ради України в понеділок, 2 березня, під час розгляду законопроектів, необхідних для проведення реформ та отримання допомоги МВФ.

Арсеній Яценюк висловив вдячність народним депутатам за спільну роботу, яку вони протягом останніх двох тижнів проводили з Урядом України «з метою ухвалення наступного пакету складних, але правильних економічних реформ в країні».

Він зазначив, що ці реформи потрібні не для Міжнародного валютного фонду, а для України: «Для країни потрібні зміни, які дадуть можливість стабілізувати економічну і фінансову ситуацію в державі, дадуть можливість далі фінансувати українське військо і проводити ті витрати, в тому числі й соціальні, щоби забезпечити хоча б мінімальні життєві стандарти для громадян України».

«Під час роботи з фракціями коаліції низка питань, які були в наших партнерів по коаліції, була знята. І дуже багато пропозицій від депутатів та парламентських фракцій були сприйняті Урядом», - зазначив він.



Глава Уряду повідомив, що напрацьовані загалом 17 законопроектів. Ухвалення цих проектів законів, за словами Глави Уряду, є попередніми умовами для того, щоб Україна отримала фінансову допомогу.

Арсеній Яценюк нагадав, що минулого року Уряд із Парламентом вже ухвалили низку пакетів реформ: «Саме завдяки цьому в 2014 році Україна отримала 9 мільярдів доларів США. Водночас 14 мільярдів доларів ми виплатили зовнішнім кредиторам за кредитами, які не ми брали. Але це дало можливість Україні не зайти в дефолт і далі продовжувати роботу з нашими іноземними партнерами».

Він окремо зазначив, що зовнішній державний гарантований борг в аналогічний період минулого року становив 72 мільярда доларів США, а на сьогодні Уряд скоротив борги української держави майже на 4 мільярди доларів.

Новий пакет зовнішньої допомоги, підкреслив Глава Уряду, передбачає фінансову допомогу протягом чотирьох років: «Це так звана програма Extended Fund Facility (механізм розширеного кредитування. – Ред.) Міжнародного валютного фонду».

У цьому пакеті передбачені декілька траншів допомоги, і загальний її обсяг становитиме 25 мільярдів доларів США: «17,5 мільярдів доларів із них – це безпосередня фінансова допомога Міжнародного валютного фонду – кредити за дуже низькою процентною ставкою і тривалі в використанні».

Додатково 7,5 мільярда доларів – це фінансова допомога країн Великої сімки та низки інших країн, які дадуть можливість стабілізувати фінансово-економічну ситуацію в Україні.

Арсеній Яценюк підкреслив, що кредити, які отримує Україна, «не йдуть на споживання»: «Ми не можемо і не маємо права, і ніхто не дає кредити на те, щоби збільшувати пенсії, зарплати, фінансувати армію. Це є відповідальність Уряду, відповідальність держави».

«Основні шляхи використання цього кредитного ресурсу – це, найперше, погашення зовнішньої заборгованості, щоб Україна провела економічні й структурні реформи і утримувала довіру серед інвесторів. Друга частина цих коштів йде до золотовалютних резервів Національного банку України. Поповнення золотовалютних резервів дає можливість стабілізувати національну грошову одиницю, адже сьогодні основний виклик в українській економіці – це падіння вартості національної грошової одиниці, що тягне за собою інфляцію, збільшення цін. І це заходить в інфляційну спіраль, яка повинна бути зупинена», - наголосив він.

Падіння національної грошової одиниці, наголосив Глава Уряду, пов’язане як з військовими факторами, так і факторами повної недовіри до економіки країни: «Люди йдуть до банків, знімають депозити і намагаються за будь-яким курсом поміняти українську гривню на іноземну валюту. Наше з вами завдання зараз – провести відповідні зміни, збільшити золотовалютні резерви країни, поступово відновити довіру до Національного банку і до банківської системи. І поступово стабілізовувати економічну ситуацію».

«Ухвалення цього пакету законопроектів і прийняття рішення Міжнародним валютним фондом дасть можливість нам отримувати не просто кредити на погашення зовнішніх заборгованостей чи поповнення золотовалютних резервів. Це дасть нам змогу розблокувати в поточному році 3,5 мільярда доларів прямих інвестицій в економіку України», - наголосив він.

Ці кошти, за словами Арсенія Яценюка, надійдуть від Європейського банку реконструкції та розвитку, Європейського інвестиційного банку та інших міжнародних фінансових інститутів, і будуть спрямовані «на будівництво доріг, модернізацію української газотранспортної системи, станцію аерації у Бортничах, об'єкти житлово-комунального господарства, на енергоефективність в країні -  заміну котлів, утеплення будинків – на те, що дає можливість запустити реальну економіку».

«Ми зараз знаходимося в такій ситуації, що у нас немає простих і легких рішень. Але ці рішення дадуть можливість в країні стабілізувати ситуацію і поступово вийти на економічне зростання в 2016 році», - наголосив Арсеній Яценюк.

«Усвідомлюємо, що низка цих законів мають складне сприйняття в суспільстві. Але витримка і правильні кроки дадуть можливість нам протягом року вийти на поступову як стабілізацію, так і економічне зростання і збільшення як кількості робочих місць, так і заробітних плат. Ми звертаємося до партнерів по коаліції оперативно і швидко прийняти відповідні рішення», - додав він.

Арсеній Яценюк наголосив, що робиться все для того, «щоб зірвати програму між Україною і Міжнародним валютним фондом»: «Наші вороги не сплять, в тому числі і в міжнародних фінансових інституціях. Не напряму, через посередників, - але подаються сигнали, що начебто Україна не готова до такої програми. Та що стосується наших західних партнерів - вони всі єдині. І зараз все залежить тільки від нашої політичної волі - далі брати на себе відповідальність, проводити реформи і рухатись вперед, не зупиняючись».

«Переконаний, що 11 березня, після ухвалення нами сьогодні рішень, Рада директорів МВФ збереться і прийме позитивне для України рішення: «Це не кінець, це тільки початок поступового продовження реформ. Наш план реформ, який був в 2014 році, виконаний повністю, і це підтверджено як Міжнародним валютним фондом, так і всіма нашими іноземними партнерами. Ми будемо поступати так само в 2015 році для майбутнього нашої країни», - наголосив Арсеній Яценюк.

Прес-служба Народного фронту

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі