Події

У Бердичеві обвалилася стіна Монастиря Босих Кармелітів

5 March 2015, 16:52

5 березня, у першій половині дня, раптово обвалилася одна із зовнішніх стін бердичівської фортеці, на території якої розміщено Кляштор Босих Кармелітів.

Про це повідомляють Бердичівські новини.

У ній утворилося провалля площею 20 квадратних метрів. На щастя, від обвалу ніхто не постраждав — стіна знаходиться на безпечній відстані від тротуару. Хоча під самою стіною пішоходи, скорочуючи шлях, протоптали стежку. Один із великих уламків впав якраз на цю стежку.

Причина руйнації стіни — банальна. Їм, як і самій фортеці, вже кілька століть. Навіть біглого погляду неспеціаліста достатньо, щоб помітити: кладка стіни зруйнована під впливом часу, відсутній фундамент.

Наразі спеціалісти, разом із представниками міської влади та духівництва вивчають ситуацію та визначаються із подальшими діями. На відновлення зруйнованої стіни потрібні значні капіталовкладення. Тим паче, існує імовірність подальших обвалів. 

Фото - Бердичів BIZ

Фото Ярослава Карпенка «Кармелітський монастир, мури» перемогло у номінації «Найкраща фотографія Житомирської області» у 2014 році

Як відомо, Монастир Босих Кармелітів є пам’яткою архітектури національного значення 17 століття.

Як повідомляє Україна Інкогніта, Бердичівський кляштор (монастир-фортецю) ордену Босих Кармелітів у 1627 році заснував воєвода і генеральний староста київського краю Януш Тишкевич як обітницю за звільнення з татарського полону. Під розташування кляштору та в основу монастирського господарства Тишкевич передав 1630 року свій Бердичівський замок-маєток з кількома найближчими селами та приділив інші маєткові й грошеві фундації.  

Кляштор є одним з найвизначніших архітектурно-оборонних комплексів України і одним з найбільш укріплених монастирів-фортець Європи, - стверджує Мандруємо Україною. Територія його на високому березі річки Гнилоп’ять утворює замкнений неправильний чотирикутник, оточений масивними оборонними мурами.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі