Суспільство

Мешканці райцентру Житомирської області проти перейменування вулиці Леніна

6 March 2015, 12:00

Мешканці вулиці Леніна у місті Баранівка Житомирської області виступили проти перейменування своєї вулиці.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Баранівської міської ради за підписом міськвиконкому.

У повідомленні зазначено, що на 42-у сесію Баранівської міської ради від 03.12.2014 р. виносилося питання щодо розгляду клопотання мешканців міста про перейменування вулиці Леніна. Зважаючи на критичні зауваження частини жителів цієї вулиці, прийнято рішення повернутися до розгляду питання після підтримання більшістю (понад 50%) громадян міста.

«Важко сказати, якою буде назва вулиці Леніна в майбутньому. Це питання вирішувати громаді. Вони можуть повернути історичну (докомуністичну) назву чи присвятити її якомусь з місцевих або загальнонаціональних героїв. Але точно можна сказати, чиї імена мають зникнути з мапи нашої країни та нашого міста – імена людей, причетних до масових злочинів, людей, що творили один із найжахливіших тоталітарних режимів в історії людства. Вони назавжди мають лишитися в минулому. Адже, як сказав Хосе Ортега-і-Гассет: «Історія не вчить нас, що ми повинні робити, але вказує на те, що робити не слід»», - зазначають у Баранівському міськвиконкомі.

З перейменуванням вулиць постають питання, зокрема – чи необхідно змінювати документи?

- Зміна документів на майно. Документи, які засвідчують право власності фізичних або юридичних осіб на об’єкти нерухомого майна, залишаються чинними.

- Зміна реєстрації місця проживання. Реєстрацію місця проживання спеціально змінювати не треба.

- Змін в установчих документах. Законодавством не передбачено граничних строків зміни юридичної адреси, тому відповідні зміни можуть бути внесені разом з іншими змінами до установчих документів.

«Чекаємо, що нарешті національна свідомість наших громадян прокинеться», - сподівається Баранівський міськвиконком.

Тим часом у Житомирі депутатська комісія міської ради з питань перейменування вулиць готує проекти рішень на розгляд сесії міськради стосовно перейменування кількох вулиць. Зокрема, вулицю Сабурова пропонуватимуть перейменувати на Шухевича (українського політичного і державного діяча, командувача УПА).

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова комісії, яка займається перейменуванням вулиць, депутат Житомирської міської ради Сергій Мірошніков.

«Депутатська комісія Житомирської міськради з питань перейменування вулиць, назви яких пов'язані з комуністичною епохою, прийняла рішення рекомендувати сесії міськради перейменувати вулицю Сабурова на вулицю Романа Шухевича», - написав Мірошніков.

Нагадаємо, раніше Сергій Мірошніков розповідав, що на комісії було прийнято рішення про перейменування вулиці Войкова на Героїв Крут, Яна Гамарника – на Сціборського, Щорса – на Героїв війни 2014-2015 років. Також на засіданні 21 лютого комісія схвалила перейменування вулиці Чапаєва на вулицю Степана Бандери.

Під час сесії Житомирської міської ради, яка запланована на 11 березня 2015 року депутати планують розглянути питання «Про роботу тимчасової комісії щодо перейменування вулиць».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі