ДОПОМОГА

У Житомирі діє Центр духовного відновлення, який допомагає учасникам АТО адаптуватися до мирного життя

30 March 2015, 18:27

 Духовною та психологічною підтримкою допомагають військовослужбовцям, які повернулись із зони АТО, у Житомирському Свято-Михайлівському соборі. Настоятель собору отець Богдан каже: до священників звернулись дружини військових, які повернулись зі Сходу. За словами священнослужителя, після повернення багато чоловіків не можуть адаптуватись у мирному житті.

«Військовий, коли він має зброю, він відчуває себе дуже сильним і захищеним. А коли він це полишає, йому здається, що він дуже слабкий і, приїжджаючи додому, вони вдаються, на превеликий жаль, до великого падіння, тобто починають пити. І цим самим, якби, вони так вважають, розслабляються і відходять від тих страшних подій, які в них були на Сході», - каже настоятель Свято-Михайлівського кафедрального собору о. Богдан Бойко.

Саме тому було вирішено створити центр духовного відновлення для учасників АТО та їх рідних.

«Ми оголосили в храмі – чи є у нас психологи, які могли би працювати волонтерськи з пошкодженими від АТО. Зголосилися такі. Є організація, яка спочатку надала нам допомогу, розказала нам, що потрібно. А потім прийшли волонтери-психологи і сказали: ми можемо чергувати в певний час, якщо будуть приходити військові – ми будемо з ними працювати», - розповідає отець Богдан.

Окрім духовної та психологічної підтримки військовослужбовці, які звертаються до Центру, можуть отримати юридичну консультацію.

«Найчастіше бійці звертаються з проблемами отримання землі, матеріальної допомоги. Ми допомагаємо їм збором документації, відправляємо документи до облдержадміністрації до міськвиконкому на розгляд. Допомагаємо бійцям консультацією з приводу зборів документів: де документи ці знайти, які вони повинні бути, куди їх віддавати», - розповідає консультант Ольга Можаровська.

Волонтери, які працюють у Центрі духовного відновлення, переконані – щоб повернутись до мирного життя, окрім психологічної підтримки потрібен також активний відпочинок.

«Набагато легше повернутись до здорового способу і спокійного існування, якщо ми виходимо на природу, в нас немає мобільного телефону з собою, і ми взагалі живемо по тих ритмах, якими живе природа. День, два, три і людина відновлюється», - переконує голова правління туристичного клубу «Полісся» Ірина Чевська.

Центр діє з 9 до 17-ї години у будні у приміщенні за вул. Київська, 18, телефон (067) 401-00-12. Окрім того учасники антитерористичної операції можуть отримати безкоштовну юридичну консультацію телефоном з 8-ї до 20-ї години щоденно. Номер «гарячої лінії» – 0-800-30-00-21.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі