Влада

Через публікацію блогера у міліцію на допит викликали голову Житомирської ОДА Сергія Машковського

1 April 2015, 18:49

 Повістку у міліцію Володимир Піньковський отримав через блог, який опублікував 25 березня. Політолог, активіст Руху «ЧЕСНО» й ініціативи «Реанімаційного пакету реформ» у публікації зазначив, що у 14-ти з 23-х районів Житомирської області впродовж 9-ти місяців не призначені голови райдержадміністрацій і що ціна такої посади коливається від 50 до 100 тисяч доларів.

«Я звернувся до голови ОДА, щоб він пояснив, чому 14 голів райдержадміністрацій протягом 7-9 місяців не призначені. Я вбачаю в цьому корупційні дії. Є такі райони, де моментально призначаються голови. От дивіться, Олевський, там, де бурштин, я нічого не маю до Невмержицького, який призначений. Але там голову призначили негайно, а сусідніх Коростенської, Новоград-Волинської, Ємільчинської, Лугинської, Овруцької, Народицької – ні. Тільки Олевської», - розповідає політолог.

Володимир Піньковський каже: інформацію про корупційну складову призначень йому підтвердили з кількох джерел, втім імен він не називає і доказів не наводить:

«У Верховній Раді фігурують такі цифри, що голова РДА коштує від $ 50-ти тис в залежності від вартості. Прямих доказів на камеру, заяв немає, до речі, як і за розкрадання мільярдів доларів, за зловживання у всіх сферах економічного життя, за розтринькування бюджетних коштів у мене теж немає, як і у всіх інших», - пояснює Піньковський.

Наступного ж дня після публікації на неї відреагував голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Машковський – він звернувся до міліції, прокуратури та СБУ з проханням перевірити наведені факти. І вже за кілька днів міліція взялася за розслідування.

«Його реакція мені в певній мірі зрозуміла, але мені не зрозуміла реакція правоохоронних органів, які прочитавши цю публікацію, вирішили відкрити кримінальне провадження за власною ініціативою. Це не заява голови ОДА, його заява була публічною, емоційною десь, ну і офіційною, вони ж відкрили не на підставі заяви», - каже Володимир Піньковський

Підтримати Володимира Піньковського 1 квітня до міліції прийшли його однодумці. Дії правоохоронців вони розцінюють як тиск.

«Це репресії проти свободи слова. Будь-яка людина може висловлюватися, такі прецеденти треба давити на корінні, ми не поліцейська країна, ми не маємо репресувати всіх. Якщо у Житомирській міліції вважають, що це порушення, ми зараз підемо на допит і послухаємо їхні аргументи», - каже народний депутат України Дмитро Лінько.

У міліції пояснюють: Володимира Піньковського викликали, як одного зі свідків по справі справи. І переконують: якщо наведена інформація не знайде підтвердження, то справу закриють.

«Відкрите кримінальне провадження по факту розміщення в ЗМІ інформації про можливі корупційні діяння певних осіб. Внесено кримінальне провадження по ст. 369 «Зловживання впливом». В якості свідка буде опитано дуже багато осіб. І по закінченню цих слідчих дій буде прийняте рішення, чи є ознаки злочину, чи ні», - коментує в. о. начальника УМВС в Житомирській області Григорій Полковніков

31 березня президент Петро Порошенко підписав розпорядження про призначення голів семи райдержадміністрацій у Житомирській області. З публікацією блогера це ніяк не пов’язано – запевняє Сергій Машковський. Труднощі з призначеннями він пояснює складною процедурою погодження кандидатів:

«Кандидатів відбираємо ми. Я ніколи не знімаю з себе відповідальність, особисто проводжу співбесіди з кандидатами на посаду голів РДА і я подаю кандидатуру до Адміністрації президента. В Адміністрації президента проходить попередня співбесіда з кандидатом, в цей же час розпочинається спецперевірка, потім проводиться ще одна дуже серйозна співбесіда в Адміністрації президента, з залученням і психологів, і фахівців, чи відповідає кандидат професійним та фаховим вимогам і тільки після усього починається погодження даного кандидата на посаду голови РДА. Це погодження направляється до нас, ми відправляємо документи на Кабінет Міністрів, який так само розглядає цю кандидатуру, чи він відповідає фаховим вимогам, бо там вимоги інші ставляться І тільки після того на засіданні Уряду розглядається дана кандидатура, надається погодження, і тільки після цього ми повний пакет документів відправляємо на Адміністрацію президента і президент приймає рішення щодо призначення чи не призначення і тоді видається указ», - пояснює голова ОДА.

Сергій Машковський каже: про хабарі за посаду голови райдержадміністрації раніше не чув.

«За цей період моєї каденції троє голів райдержадміністрацій подали заяви на звільнення за власним бажанням. Один подав, цитую: «у зв'язку зі значним моральним та фізичним виснаженням». Тому не знаю, хто хоче платити 50-100 тис. доларів. Можливі навіть ще звільнення за власним бажанням, бо не витримують цього темпу роботи і цих емоційних навантажень, які зараз лягають на них», - переконує Машковський.

Він анонсує: продовж наступних двох тижнів будуть призначені голови усіх РДА у Житомиріській області. Сергій Машковський переконує, що зацікавлений у прозорості розслідування і вже найближчої п’ятниці сам піде у міліцію давати свідчення.

«Я отримав повістку, це нормальні процесуальні дії. Звичайно я піду, дам пояснення, які питання будуть ставитись – на всі відповім», - каже Сергій Машковський.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі