Місто

Більше 1 млн. грн. в рік надходитиме до міського бюджету від компанії «ЛНК», яка утилізує біогаз на житомирському полігоні

7 April 2015, 16:29

Дегазація полігонів твердих побутових відходів, поліпшення екологічної ситуації у Житомирі, створення нових робочих місць та багато інших цілей ставить перед собою компанія «ЛНК». Восени тільки почалась реалізація проекту з дегазації міського сміттєзвалища, а сьогодні – це вже повністю завершене будівництво комплексу з усіма технічними елементами.

Стати свідками першого дня роботи установки на полігон прибули перший заступник Житомирського міського голови Сергій Сухомлин та директор компанії «ЛНК» Сергій Клименко. Чоловік розповідає – утилізація біогазу за рахунок примусового відкачування його з тіла полігону твердих побутових відходів скорочує викиди метану в атмосферу.

«У тілі полігону виробляється той газ, який ми дістаємо і використовуємо в установці. Без нас він все одно виходив в атмосферу і цим дихали як місто, так і найближчі населені пункти. І найголовніше, метан, який ми звідси вибираємо - він в 25 разів гірше ніж СО2. Тобто це величезні скорочення викидів в атмосферу», - розповів Сергій Клименко, директор компанії «ЛНК».

По завершенні пусконалагоджувальних робіт біогазової установки, її буде підключено в енергосистему України. Сергій Сухомлин констатує - Житомир з цього проекту отримує лише плюси.

«Окрім фінансової складової, компанія «ЛНК» буде перераховувати до бюджету міста та комунального підприємства 10% від продажу електроенергії за зеленим тарифом. Крім того, достатньо серйозно поліпшується екологія самого полігону. Також у нас вже найближчим часом буде встановлена сортувальна лінія на полігоні і ми поступово його доведемо у той стан, в якому він має бути», - розповів Сергій Сухомлин, перший заступник Житомирського міського голови.

Сергій Клименко задоволений роботою з житомирською владою, каже - перші об'єкти в країні реалізовувати завжди важче, та з Житомиром у питаннях співпраці жодних проблем не виникло.

«Але я вам однозначно можу сказати, що в Житомирі, тут, у вас, працюється насправді дуже легко. З одного боку немає спротиву, немає питань - навіщо це потрібно. Найголовніше, напевно, що у нас є підтримка влади міста та підтримка області», - зазначив Сергій Клименко.

У грошовому еквіваленті 10% прибутку компанії від реалізації електроенергії по зеленому тарифу становить близько 115 тис. грн. щомісяця та більше 1 мільйона гривень у рік надходжень до міського бюджету. Саме на такий показник в компанії планують вийти на кінець року. А офіційне відкриття установки відбудеться вже наприкінці весни.

Прес-служба Житомирської мерії

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі