Влада

Заступник голови Житомирської облради про позитивні тенденції бюджету та покращення у 2016 році

16 April 2015, 12:33

 Виконання обласного бюджету за три перші місяці 2015 року показує позитивну тенденцію, але люди відчують результати децентралізації не раніше 2016 року.

Так заступник голови Житомирської обласної ради Руслан Годований прокоментував Житомир.info показники виконання обласного бюджету.

«Перший квартал може показати тенденцію, але не може показати загальну картину, її буде видно по першому півріччю. Тенденція зараз доволі непогана – виконання обласного бюджету 134%, перевиконання – 24 мільйони. Єдине, що не радує – основний податок, який формує доходну частину (податок на доходи фізичних осіб) лише 115%. Інфляція явно більше, ніж цей показник і сьогодні йде розмова про те, що він однозначно має збільшуватися. Всі критикували Податковий кодекс, принцип формування місцевих бюджетів, але сьогодні результати за І квартал показали, що Уряд з Верховною Радою разом правильно сформували бюджетну політику і дали місцевим громадам та радам самим заробляти, і дали можливість їм рости, оце дуже важливо», - вважає Годований.

Заступник голови облради підкреслив, що найбільші доходи бюджет отримує від податків на доходи фізичних осіб, але й по іншим показника пішов приріст надходжень.

«Немає якогось податку, крім екологічного, який дали (громадам) і він не росте. Це означає, що правильно сформована податкова політика дозволяє сьогодні місцевим радам максимально заробляти для себе гроші, максимально розвиватися. А після того, які місцеві ради зараз правильно сформують податок на землю і податок на нерухомість, вони отримають ще один серйозний важіль (наповнення бюджету). Наприклад, тільки по об’єктам комунальної обласної власності ми сьогодні Житомиру заплатили 1,7 млн.грн. податку. Якщо правильно формувати податкову політику, не давати пільги якимось окремим галузям, які не розвиваються, або депутатам, які щось там не хочуть приймати, - це податок, який нормально буде поповнювати бюджет. Теж саме – податок на нерухомість», - сказав Руслан Годований.

Він вважає, що за кілька років можна сформувати правильну адміністративну реформу з розвитку місцевого самоврядування і податкову реформу, їх треба робити паралельно.

«Якщо ми так далі будемо рухатися, то за 4-5 років ми отримаємо самодостатні громади, які зможуть самі формувати бюджети, встановлювати податки, розвиватися і які зможуть нормально працювати. Сьогодні у людей є основні проблеми – купити їсти, сплатити комунальні і одягнутися – на третьому місці. Люди зараз до кінця не відчувають тих змін, які є, але треба розказувати про позитивний рух», - наголошує заступник голови облради.

На думку Годованого, люди відчують позитивні зміни у 2016 році.

«Люди реально будуть відчувати і конкуренцію на ринку оплати праці, фірми будуть змагатися за спеціалістів, і піде (вгору) економіки. Це у разі, якщо не буде ескалації конфлікту на сході, але тут ми не можемо прогнозувати ненормальну людину в Кремлі. Якщо влада дійсно буде робити адмінреформу не на словах, а на ділі – приймуть зміни до Конституції, запровадять нові принципи – то 60-70% грошей буде залишатися на місцях і самі громади будуть думати які лікарні чи дороги робити», - сказав Руслан Годований.

Звіт фіндепартаменту Житомирської ОДА про доходи та видатки бюджету за І квартал 2015 року дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі