Економіка

Житомирські податківці нагадують самозайнятим особам про подання звітності та попереджають про штрафи

23 April 2015, 13:00

 Особи, які забезпечують себе роботою самостійно – займаються незалежною професійною діяльністю, а саме: науковою, літературною, артистичною, художньою, освітньою або викладацькою, а також медичною, юридичною практикою, в тому числі адвокатською, нотаріальною діяльністю та отримують дохід від цієї діяльності, повинні подати звітність та сплатити єдиний внесок за результатами діяльності 2014 року до 1 травня поточного року. Це стосується й осіб, які здійснюють релігійну (місіонерську) чи іншу діяльність.

Про це повідомляє інформаційно-комунікаційний відділ Житомирської ОДПІ головного управління Міндоходів у Житомирській області.

Податківці нагадують, що звітним періодом для самозайнятих осіб є календарний рік.

«Відповідно до п. 3.3 розділу III Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міндоходів від 09.09.2013 р № 454, самозайняті особи самі за себе формують та подають до фіскальних органів звіт один раз на рік до 1 травня року, наступного за звітним періодом. Якщо останній день строку подання звіту припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, то останнім днем подання звіту вважається перший після нього робочий день», - йдеться у повідомленні.

Розмір єдиного внеску становить 34,7% суми доходу (прибутку), отриманого від діяльності, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страховою внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

Щодо сплати єдиного внеску, то це необхідно зробити також до 1 травня 2015 року. Тобто, граничний термін сплати — 30 квітня 2015 року.

«Додатково повідомляємо, що подати звітність до контролюючих органів за місцем взяття на облік можна засобами електронного зв’язку з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису, на паперових носіях разом з електронною формою на електронних носіях інформації або на паперових носіях, якщо у страхувальника кількість застрахованих осіб не більше п’яти. У разі надсилання звітності  поштою вона вважається поданою в день отримання відділенням поштового зв’язку відправлення із звітністю. Звіт, складений з порушенням вимог, та поданий без всіх необхідних таблиць, не вважається звітом і вважається таким, що не подавався», - наголошують податківці.

Крім того, необхідно заповнити декларацію про майновий стан і доходи, яку мають подати самозайняті особи, які займаються незалежною професійною діяльністю у строки, передбачені для платників податку на доходи фізичних осіб, тобто до 1 травня 2015 року. Розрахунок щодо задекларованої суми податкового зобов’язання необхідно провести самостійно до 1 серпня поточного року.

Фахівці Житомирської ОДПІ радять не зволікати з поданням звітності, адже 1 січня 2015 року запроваджено відповідальність за неподання, несвоєчасне подання або подання не за встановленою формою звітності за єдиним внеском. Зокрема передбачений штраф у розмірі 170 грн. за кожне з названих порушень. Повторний протягом року штраф за такі порушення становитиме 1020 грн. Відповідні штрафні санкції застосовуються і при неподанні або несвоєчасному поданні декларації про доходи.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі