Політика

Військові госпіталі потребують окремого фінансування та збільшення лімітів на енергоносії

23 April 2015, 14:46

Лікувально-реабілітаційне обладнання та заклади, в яких проходять реабілітацію воїни АТО, не відповідають вимогам сучасності. Госпіталі для ветеранів війни, на які покладена функція реабілітації, потребують додаткового фінансування та збільшення лімітів. На цьому наголошує Павло Журбенко – головний лікар Житомирського обласного госпіталю для ветеранів війни, член партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

Журбенко з власного досвіду знає, наскільки  важлива реабілітація бійців, які повертаються з АТО. Адже сам колись воював в Афганістані. Після повернення з війни також проходив реабілітацію. Тепер, вже у якості лікаря, Павло Журбенко наголошує, реабілітація – це важливий момент не тільки в фізіологічному відновленні, а й в психосоматичному стані пацієнта.

 Медик розповідає, що на госпіталі для ветеранів війни в регіонах наразі покладена функція лікувально-реабілітаційних закладів для учасників АТО. Адже потужні спеціалізовані центри з реабілітації в країні практично відсутні. За  його словами, госпіталі для ветеранів війни терміново потрібно модернізувати через невідповідність сучасним вимогам. Як приклад наводить неможливість використання басейну в закладі, який він очолює, хоча цей вид реабілітації дає великий ефект. 

«Згідно санітарно-гігієнічних норм воду в басейні необхідно міняти кожні 3-4 дні. З теперішніми тарифами, якщо принаймні 4 рази наповнити водою басейн госпіталю, ми використаємо практично всі ресурси, передбачені лімітами на півріччя. Це практично унеможливлює цей напрямок лікувальної реабілітації учасників АТО», – говорить Павло Журбенко.

Головний лікар обласного госпіталю для ветеранів війни зазначає, що заклади, які проводять реабілітацію воїнів АТО, потребують збільшення фінансування та лімітів на споживання енергоресурсів, а також встановлення енергоощадного обладнання. Для цього Павло Журбенко пропонує створити окрему фінансову лінію. З відповідним зверненням він вже звернувся до народного депутата, члена фракції партії «Блок Петра Порошенка» Олександра Ревеги.

«Повинна бути окрема фінансова лінія  для закупівлі сучасного реабілітаційного обладнання, адже та фізіотерапевтична техніка, яка знаходиться в госпіталях, вже по декілька десятків років була в експлуатації та не відповідає сучасним стандартам. І це в той час, коли кількість пацієнтів в рази більша, ніж у минулі роки у зв’язку з бойовими діями на Сході. Окрім того, нам необхідні кошти для проведення капітальних і поточних ремонтів  у приміщеннях, призначених  для реабілітаційних  заходів», – говорить Павло Журбенко.

Виконання цих заходів за словами головного лікаря обласного госпіталю для ветеранів війни забезпечить повноцінну медико-соціальну адаптацію  учасників АТО та учасників бойових дій, що допоможе їм швидше повернутися до повсякденного життя.

Прес-служба Житомирської територіальної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність»

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі