Політика

Житомирська «Самопоміч» ініціюватиме проект рішення про ліквідацію стихійних сміттєзвалищ

25 April 2015, 17:21

У суботу 25 квітня активісти громадського об’єднання «Самопоміч» у Житомирі разом з небайдужими житомирянами прибрали територію парку ім. Гагаріна за пішохідним мостом. 

За словами активістів громадського об’єднання, якщо раніше суботники організовувала радянська влада, то тепер кожен громадянин повинен сам для себе робити висновки - чи потрібно підтримувати чистоту у місті.

«Колись в радянські часи нас всіх організовано збирали на суботники, це була фактично дія влади. А мова йде про те що потрібно самоусвідомлювати: для чого ми це робимо, чому, кому це потрібно? Це, фактично, потрібно тим людям, які тут живуть. Це потрібно тим людям, які навколо себе озираються і бачать чи все гарно чи все погано, треба робити висновки», - каже член ГО «Самопоміч» у Житомирі Віталій Ейсмонт.

На думку голови житомирського осередку об'єднання “Самопоміч” Наталії Чиж, кожна людина повинна поводити себе в місті так само, як і у себе вдома.

«Ми маємо навчати людей, ми б не прибирали, якби вони не смітили. Тобто, кожна людина має жити на вулиці тут саме так, як вона живе вдома в себе на подвір’ї, і за це турбуватися. А міська рада - само собою, ми зараз будемо робити пропозицію, ми написали розпорядження, будемо пропонувати про стихійні сміттєзвалища і будемо вимагати від міської ради, щоб вони це прийняли до виконання. Однозначно, тому що наше місто вже потерпає і заглиблюється в сміття, ще рік - і буде все», - переконана голова ГО «Самопоміч» Житомира Наталія Чиж.

За словами активістів громадського об’єднання, в місті немає чіткого механізму ліквідації стихійних сміттєзвалищ. Саме тому житомирська «Самопоміч» запропонує міській владі проект рішення виконкому, у якому чітко прописано, хто саме має відповідати за прибирання сміття.

«Ми ініціюємо проект рішення про ліквідацію стихійних сміттєзвалищ. На наше переконання, стихійні сміттєзвалища повинні прибирати комунальні підприємства і перевізники твердих побутових відходів. Тобто, цим рішенням покладено обов’язок ліквідувати стихійні сміттєзвалища за будь якою заявкою протягом п’яти-десяти днів», - розповідає член ГО «Самопоміч» у Житомирі Олексій Ясюнецький.

Окрім прибирання на території парку, члени громадського об’єднання «Самопоміч» спільно з підприємцями взялись за благоустрій скверу на вулиці Вітрука, 3, який ніхто не прибирав вже декілька років.

«Подивились на цей сквер, за 10 років ніхто його не прибирав, тому ми на сьогодні і «Самопоміч» і наше підприємство об’єднались і показуємо, як взагалі можна прибирати в цьому місті», - каже член ГО "Самопоміч" у Житомирі Юрій Опанасюк.

Представники громадської організації «Самопоміч» у Житомирі переконані: місто повинне бути чистим, і тому запропонують міськвиконкому розглянути проект рішення «Про ліквідацію стихійних сміттєзвалищ на території Житомира» вже на найближчому засіданні. Представники громадської організації не вперше пропонують свої ініціативи владі, втім, їх пропозицію провести незалежний аудит окремих розпорядників бюджетних коштів міська рада не підтримала.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі