Культура

Сергій Жадан читав житомирським студентам свої вірші, які писав на Донбасі

27 April 2015, 15:44

 В рамках проекту «Війна та культура:діалог ворогів?» письменник Сергій Жадан 27 квітня приїхав у Житомир, аби презентувати свою нову книгу «Життя Марії». Одразу з вокзалу автор приїхав у ЖДУ ім. Франка, аби презентувати книгу студентам. «Життя Марії» – це 20 перекладів поезій Чеслава Мілоша і 60 віршів Сергія Жадана, які автор писав впродовж 2 років.

«Там багато речей доволі публіцистичних і присвячених подіям на Сході України, подіям на Донбасі, умовно кажучи, віршів про війну. Але там багато лірики, лірики інтимної, приватної. Книга склалася як певний щоденник, вона так і виглядає, як мої певні рефлексії на те, що відбувалося довкола протягом останнього часу», - каже Сергій Жадан.

Він зачитав студентам кілька віршів, написаних під час перебування на Сході України рік тому:

«Ми тоді з друзями були на Донбасі у Донецькій, Луганській області, туди ще можна було проїхати, там ще можна було знаходитись навіть робили якісь акції, вечори, зустрічі з місцевим населенням, багато студентів приходили, хоча нам уже доводилось перетинати ці блок-пости сепаратистів. Там уже були захоплені деякі будівлі. Власне, з Донецька я вилітав 2-го чи 3-го травня. Це був Донецький аеропорт, який працював останні свої дні. І ось був цей літак на Київ, він був заповнений і це були переважно або бізнесмени, або журналісти, або іноземці. Ставало зрозуміло, що вони залишають своє місто і не знають, коли зможуть повернутися. Чи зможуть вони повернутися загалом, і що на них чекає у майбутньому. Було відчуття тривоги, було відчуття страшенної невпевненості, тотальної небезпеки. І з усієї цієї атмосфери, усієї цієї подорожі і виникли ці вірші», - розповів письменник.

Ввечері 27 квітня о 18-й годині в обласній науковій бібліотеці ім. О.Ольжича відбудеться презентація-дискусія, куди зможуть потрапити усі охочі. Адреса: Новий бульвар, 4. Вхід 40 грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі