Влада

Сільські голови не підтримали створення територіальної громади з центром у Житомирі

21 May 2015, 16:56

Сільським головам не сподобалась ідея створення територіальної громади з центром у Житомирі. Не підтримали вони і пропозицію робочої групи Житомирської районної ради щодо створення двох громад у складі Житомирського району.

Їм пропонувалося створити дві громади у складі Житомирського району, одна з центром в Житомирі, інша з центром у Новогуйвинському, Троянові або Левкові, - розповіла під час «круглого столу» з питань добровільного об’єднання територіальних громад голова Житомирської районної ради Тетяна Парфентієва.

«У Житомирському районі, згідно з розпорядженням голови ОДА, була створена робоча група, куди входить 12 осіб, я співголова цієї групи. Ми збиралися вже 7 раз. Востаннє – вчора (20 травня – ред.) укінці робочого дня. Останньою пропозицією робочої групи було створити дві громади у складі Житомирського району, одна з центром в Житомирі, інша з центром у Ноговогуйвинському, Троянові або Левкові. Це чергова чернетка, яка довела спроможність громад утримувати той штат, який сьогодні пропонується для об’єднаних територіальних громад. Там дві громади, і баланс між доходами і видатками в одній громаді 36 млн. грн., в другій – 24. Сільські голови не підтримали, тому їм було запропоновано внести пропозиції, і ми сьогодні знову працюємо», - сказала голова райради.

Тетяна Парфентієва також повідомила, що 21 травня на адресу райради прийшла відповідь Мінрегіону стосовно спроможності однієї із запропонованих громад утримувати штат і мати бюджет розвитку.

«Тобто, якщо Левківська громада виявляє бажання бути окремою громадою, то вона має бути спроможна утримувати той штат, який сьогодні пропонується для об’єднаних територіальних громад. Обрахунок спроможності довготривалий. Там порядка 30 показників по соціальним, фінансовим та економічним показникам, наскільки громада спроможна жити, виживати, мати бюджет розвитку і утримувати штат», - повідомила посадовець.

Вона наголосила, що перспективний план – це чернетка, а не остаточний документ.

«Остаточного варіанту у нас немає. Учора(…) ми домовились, що сьогодні ми ще приймаємо пропозиції, оскільки о 14 годині Сергій Олександрович Машковський чекає нас з нашими чернетками для того, щоб зрозуміти нашу спроможність», - заявила Парфентієва (на фото).

За інформацією начальника оргвідділу апарату Житомирської облдержадміністрації Сергія Бабича, по Житомирському району спочатку була пропозиція створити 12 громад.

«Станом на 21 травня всі райони і міста області подали перспективні плани формування територій громад, однак цей процес не є завершеним і ще триває», - сказав він.  

Як повідомляв Житомир.info, на черговій сесії обласної ради планують схвалити перспективний план формування територій громад Житомирської області. До складу Житомирської територіальної громади з центром у м. Житомирі, крім Житомирської міської ради, планують включити Новогуйвинську селищну раду, Ліщинську територіальну громаду та 29 сільських рад, розташованих на території Житомирського району.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі