Влада

Міністр соцполітики запевнив, що пенсіонери та діти війни з 1 червня не втратять право на пільговий проїзд

25 May 2015, 16:20

 Ветерани праці, діти війни, учасники війни, жертви нацистських переслідувань, члени сімей загиблих чи померлих ветеранів війни, інваліди І-ІІІ груп, особи, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи І та ІІ категорій, зможуть і надалі користуватися правом на безкоштовний проїзд.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства соціальної політики.

«Кабінет Міністрів України не буде відміняти постанови №354 від 17.05.1993 та №555 від 16.08.1994 щодо безкоштовного проїзду у громадському транспорті пенсіонерів за віком та інвалідів. Особи, які належать до категорій учасників війни, жертв нацистських переслідувань, дітей війни, ветеранів праці, інвалідів, чорнобильців І та ІІ категорій, з 1 червня цього року зможуть і надалі реалізувати своє право на безоплатний проїзд у міському і приміському транспорті відповідно до зазначених урядових рішень як пенсіонери за віком або інваліди», - пояснив міністр соціальної політики України Павло Розенко.

Він також зауважив, що рішення про пільговий проїзд зазначених категорій у метрополітені будуть ухвалюватись органами місцевого самоврядування міст Києва, Харкова і Дніпропетровська.

«Рішення щодо реалізації права на пільговий проїзд окремих категорій громадян, зокрема, у метрополітені, а також встановлення додаткових соціальних гарантій належить до компетенції місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування. При цьому Законом України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» передбачено кошти на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян у вигляді субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на рівні минулого року в сумі 1,9 млрд. грн., з яких на компенсаційні виплати за пільговий проїзд – 1,6 млрд. грн», - зауважив очільник Мінсоцполітики.

«Обсяг бюджетних видатків на компенсацію пільгового проїзду не зменшився», - наголосив міністр.

Павло Розенко закликав органи місцевого самоврядування якнайшвидше забезпечити реалізацію права на пільговий проїзд зазначених категорій громадян: «Щоб не провокувати суспільну напругу довкола важливого для багатьох українців питання, закликаю місцеві ради якомога швидше ухвалити відповідні рішення».

Як повідомляв Житомир.info, з 1 січня 2015 року набув чинності Закон України № 76-VIII від 28 грудня 2014 р. «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України».

Відповідно до Прикінцевих положень закону з 1 червня 2015 року пільговий проїзд буде лише у наступних категорій громадян:

- інваліди війни та учасники бойових дій;

- інваліди І групи та особи, які їх супроводжують;

- інваліди ІІ групи;

- потерпілі від аварії на ЧАЕС І категорії;

- ліквідатори аварії на ЧАЕС ІІ категорії;

- діти-інваліди;

- діти-сироти;

- діти, батьки яких позбавлені батьківських прав;

- учні з малозабезпечених сімей.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі