Суспільство

Де квітне житомирська корупція та як її здолати

5 June 2015, 12:20

 Корупція лишається чи не найголовнішою причиною, яка стоїть на заваді економічному розвитку України. Щоб з'ясувати, якою є ситуація на Житомирщині, ми провели опитування серед учасників групи Житомир.info у соцмережі «Вконтакті». Впродовж доби майже 900 учасників спільноти обирали найбільш корумповану на їх думку галузь у Житомирі та області. За результатами цього голосування п'ятірка найбільш корумпованих сфер виглядає так:

ДАІ - 20,5%

сфера охорони здоров’я - 20%

міліція - 13,3%

освітня сфера - 11,4%

судова сфера - 8,6%

Далі йдуть прокуратура, податкова, земельні служби, реєстраційні та дозвільні служби, митниця та комунальні служби.

Що стосується думки українських бізнесменів, вони вважають одними з найбільш корумпованих державних органів податкову інспекцію (25,9%), агентство земельних ресурсів (7,1%), ДАІ (5,1%), митницю (4,4%) та УМВС (4%). Такі результати нещодавнього дослідження, яке спільно проводили Transparency International Україна, ПриватБанк, PwC Україна та GfK Україна серед бізнесменів. Згідно цього дослідження 7,6% респондентів з Житомирської області за останні півроку стикалися з тим, що державний орган примушував до дачі хабара.

«Конкретно у нас міліція вимагала $90 тис, - каже засновник ТОВ «Екопродукт» Михайло Гайдамака, який з 2012 року у судах оскаржує дії контролюючих органів. - Ми ніколи нікому не платили. І щоб іншим не кортіло, на нас показали: бачите, підприємство не працює, люди третій рік ходять по судам, якщо ти хочеш так жити, то давай, а ні - платиш кожен місяць, живеш спокійно і тобі не заважають працювати. А ти навіть 100 разів все правильно робити, але жити тобі все одно не дадуть.

Наше підприємство знаходиться у Тетерівці, ми у минулому військові, звільнилися в 90-х роках відкрили підприємство і зайнялися переробкою м’яса. Перевірки у нас були не раз, хто займається бізнесом, часто з цим стикається. Але тут вже крайня межа. Тут задіяна не просто податкова, охорона праці або чиновник, який займається виділенням землі. Це організована корупція. По нашому підприємству активну участь беруть інспектор КРУ, інспектор податкової, судовий експерт, який робить експертизи по бухгалтерським документам, обов'язково слідчий обласного управління і також інші правоохоронці, які не розслідують наші заяви про скоєння злочину. Усе це підтверджено документами. З 2012-го року вони шукають різні способи для того, щоб на нас наїхати і роздавити. Ми довели, що у нас нема ніяких порушень, але вони цього не чують».

Корупціонери розвалюють економіку і підривають довіру підприємців та інвесторів до влади – вважає Михайло Гайдамака. Він каже, керівництво ТОВ «Екопродукт» було змушене здати своє підприємство в оренду, оскільки не може займатися бізнесом, захищаючи свої права у судах.

«Боротися з корупцією можна тільки громадським контролем. Ніякі штрафи нікого не лякають, бо йде повністю кругова порука. Чи ви чули, щоб хоч одного міліціонера в Житомирі посадили за грати? Побороти усе це можуть тільки громадські організації, які будуть виносити усе це на загальний огляд і ЗМІ. Більше всього корупціонери бояться світла. Нічого іншого вони не бояться: ні судів, ні начальників, ні політиків - нікого не бояться. Ніяке підвищення зарплат їм також нічого не дасть, бо якщо людина може в день заробити $ 50 тис. хабарами, то яку ви йому зарплату назначите?», - каже Михайло Гайдамака.

З проявами корупції на митниці зустрічався приватний підприємець Олександр Романчук.

«Схеми, які були за часів Януковича збереглися, не змінилися. Життя на митних постах – це ретельно відшліфований механізм. Механізмів і способів створити перешкоду для ввезення товару на мину територію безліч, але насамперед це митна вартість. Навіть якщо повне розмитнення ти здійснюєш на регіональній митниці (наприклад в Житомирі) – інспектор в Шигині, Краківці, Раві може не погодити документи і підняти митну вартість, затримати до наступної зміни, відправити на експертизу і т.д. Окрім самих митних інспекторів до поборів долучені і прикордонники, контрабандисти, фіто-санітарна служба, паспортний контроль», - розповідає Олександр Романчук.

Олександр Романчук

Він упевнений, щоб здолати корупцію, у першу чергу має бути відпрацьована комплексна державна програма, яка передбачатиме бездоганну підготовку кадрів, оптимізацію організаційно-штатної структури і перерозподілу повноважень, мотивацію для держслужбовців та підвищення рівня відповідальності: матеріального, дисциплінарного та кримінального.

Проблема з корупцією існуватиме, доки контролюючі органи можуть уникати відповідальності, коли за надуманими причинами штрафують або і взагалі блокують роботу бізнесу, - вважає Олена Розенблат, співзасновник компанії «Фаворит», яка займається сільським господарством, будівництвом і харчовою промисловістю.

«Дуже часто від місцевих чиновників можна почути фразу «ми наповнюємо бюджет». Їм невтямки, що це не вони, а ми – дрібний і середній бізнес наповнюємо бюджет. Це завдяки тому, що ми працюємо, бюджет наповнюється. Корінь зла - відсутність відповідальності перевіряючих за липові і надумані акти. Наприклад, формулювання «не були надані підтверджуючі документи», що призводить до зняття суми з витратної частини, і як наслідок - донарахування мільйонних сум податків. І доводь потім, що ти – не верблюд. Інспектори – безкарні. Максимум, що він може отримати – догану чи позбавлення премії. Причому, за невиконання плану їх точно позбавляли премій, а за недостовірність в акті ще треба довести», - каже Олена Розенблат.

Злочини і кара

Прокуратура, міліція і СБУ постійно звітує про боротьбу з корупціонерами, стосуються вони переважно хабарів у кілька тисяч гривень. Зокрема 20 травня, у Житомирі правоохоронці області, затримали головного державного інспектора інспекційного відділу Управління архітектурно-будівельної інспекції в області під час одержання ним хабара 4 тис грн.

23 квітня під час дачі хабара у 5 тис. грн. затримано слідчу СВ Бердичівського МВ УМВС України в Житомирській області. У січні СБУ повідомляла поро затримання начальника відділу Державної екологічної інспекції в Житомирській області, під час отримання частини хабара – 1800 гривень.

Також повідомляється про корупціонерів, яких вже притягнули до відповідальності.

У лютому на 5 років позбавлено волі посадовця сільської ради у Червоноармійському районі за одержання хабара у 24 тис грн.

У квітні двох депутатів Новогуйвинської селищної ради позбавили волі за одержання 80 тис. грн. хабара. Судом призначено покарання, відповідно, 8 років та 8 років 6 місяців позбавлення волі.

А от що стосується корупції з мільйонними збитками, такі справи розслідуються вкрай повільно, а причетні до них часто лишаються безкарними.

Широкого резонансу на Житомирщині і в Україні здобула справа, пов'язана з корупцією на ДП «Житомирський бронетанковий завод». Досудове розслідування виявило розтрату 17,8 млн. грн. керівництвом заводу. Гроші призначалися для переоснащення бронетехніки, задіяної в АТО. Нині слідство триває, підозра нікому не оголошена.

Як побороти корупцію?

«Влада так і не змога знайти шлях боротьби з корупцією, бо завжди це було нормою. Зараз потрібно виводити в публічну площину чиновників, які вчиняють корупційні діяння і вимагати відставки негайно і безповоротно», - вважає активіст «Демальянсу» Юрій Жуковський, який самотужки розробив стратегію відновлення стадіону «Спартак» та займається її втіленням.

«За моїм переконанням будь-яка людина може піддатись спокусі взяти хабар, тому треба так налаштовувати роботу різних органів та служб державного та місцевого рівня, щоб такої можливості не було, - каже депутат Житомирської облради Дмитро Кропачов. - Максимальна відкритість, публічність та прозорість всіх процесів із залученням інформаційних технологій є запорука зменшення корупційної складової».

Юрій Жуковський

Схожої думки дотримується й перший заступник міського голови Житомира Сергій Сухомлин.

«Минулого року в Житомирі була прийнята комплексна схема по малим архітектурним формам. Ми завершили мораторій по установці МАФів. Це не означає, що місто має перетворитися в «кіоскоград». Ми хочемо відійти від тієї ситуації, коли люди, котрі мають можливість або знаходяться ближче до влади, оформлюють на себе певну кількість місць і потім здають все це в оренду, заробляючи на цьому. Крім того, ми вводимо електронну реєстрацію заявок, щоб знову ж унеможливити ситуацію, яка, на жаль, у нас була, коли людина писала заяву на те чи інше місце, потім під цю заяву підкладається заява більш раннім числом і місце віддається іншій людині. Зараз ми усе це реєструємо і тепер такі випадки будуть в принципі неможливі», - каже Сергій Сухомлин

За минулі 2 місяці до Житомирської міської ради надійшло 8 заяв зі скаргами щодо корупції: три заяви від юридичних осіб і п’ять – від фізичних. Про це розповідає уповноважений з питань запобігання корупції Житомирської міськради Віктор Фещенко, який працює на цій посаді з 1 квітня. Він вважає, що боротися з корупцією без активної позиції громади – практично неможливо.

«Щоб все досконало перевірити, потрібно зробити великий обсяг роботи. Якщо взяти департаменти і відділи міської ради, то ми маємо перевірити більше 300 держслужбовців. Але якщо громадяни, які стикаються з корупцією, будуть вказувати нам на конкретних людей, то пошуки можна суттєво звузити», - каже Віктор Фещенко.

Європейський досвід

Як боролися з корупцією потсоціалістичні Естонія та Польща, проаналізували аналітики Інформаційної кампанії «Сильніші разом!».

Зокрема, Естонія, яку на початку 90-х вважали однією із найбільш корумпованих у регіоні, не створювала спеціальних антикорупційних органів, а просто змінила умови роботи державного апарату.

У державі провели найбільш жорстку серед країн Балтії судову реформу та реформу державної служби. Більшість суддів та чиновників у магістратах замінили на нових людей, яких підготували до служби впродовж кількох місяців.

Визначальними антикорупційними заходами стали різкий перехід від однієї системи на іншу, а також величезне прагнення суспільства очистити владу від радянських кадрів.

У Польщі антикорупційна кампанія стартувала у 2005-му, її ініціювали правляча партія та президент Качинський після серії гучних корупційних скандалів.

Починалася ця боротьба  з прийняття низки антикорупційних стратегій та програм.

Першою затвердили урядову антикорупційну стратегію, яка пропагувала нетерпимість до корупції в суспільстві і запроваджувала механізм взаємодії урядових установ та громадськості при проведенні антикорупційних розслідувань.

При МВС створили  Орган з координації антикорупційної стратегії. Згодом - Центральне антикорупційне бюро, яке фактично отримало правоохоронні повноваження. Бюро почало моніторити не тільки джерела доходів, але і видатки державних посадовців, а також їх власності. За подання неправдивих відомостей чиновникам загрожує кримінальна відповідальність, яка передбачає позбавлення волі строком до 3 років.

Бюро також може провокувати чиновників на отримання хабарів через мережу своїх агентів та інформаторів, тож можновладці Польщі стали боятися брати хабарі.

Отже, Естонія та Польща довели, що досягати результатів у боротьбі з корупцією можна, використовуючи абсолютно різні моделі: як глибинно реформуючи державний апарат, так і створенням нових структур, які спонукатимуть чиновників до антикорупційної поведінки.

Оксана Трокоз для Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі