Влада

У Житомирській області бюджетникам не вистачає грошей на зарплату

5 June 2015, 15:58

 Обласна рада звернулася до Кабінету Міністрів України щодо виділення місцевим бюджетам області додаткових обсягів субвенцій з державного бюджету.

Про це повідомляє прес-служба Житомирської облради і пояснює, що йдеться про недостатність коштів на виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ та розрахунки за енергоносії.

«При затвердженні переважної більшості місцевих бюджетів області внаслідок дефіциту фінансових ресурсів, а саме: освітньої та медичної субвенцій з державного бюджету, не в повному обсязі забезпечено видатки на заробітну плату працівникам майже 600 бюджетних установ на суму 151,3 млн. грн. На проведення розрахунків за спожиті енергоносії недостатність в коштах по вказаних галузях обрахована на суму 5,3 млн. грн.», - йдеться у зверненні, ухваленому депутатами 28 травня на 31 сесії обласної ради шостого скликання.

Прес-служба повідомляє, що в області вживається ряд організаційних заходів для покриття недостатності за рахунок внутрішніх резервів. На ці цілі будуть спрямовуватися вільні залишки коштів місцевих бюджетів, заплановане здійснення заходів щодо оптимізації мережі бюджетних установ, скорочення непершочергових видатків, залучення коштів спеціального фонду, надання відпусток без збереження заробітної плати та інші. Проте, всі ці заходи не вирішують в повному обсязі наявну проблему.

Крім того, ситуація із забезпеченням видатками на заробітну плату працівників бюджетної сфери та на проведення розрахунків за спожиті бюджетними установами енергоносії ще ускладнюється через нарахування значних сум індексації заробітної плати та збільшення тарифів на енергоносії і комунальні послуги. За січень-квітень 2015 року всього по бюджету області на індексацію заробітної плати фактично використано кошти в обсязі, що становить 79,8 відсотка до показника за весь 2014 рік. При цьому, враховуючи обмеженість фінансових ресурсів окремих бюджетів, нарахування індексації значно обмежується. За попередніми розрахунками потреба в коштах на індексацію у 2015 році перевищує фактичні показники минулого року більше ніж у 5 разів.

Враховуючи вищевикладене, депутати просять виділити області додаткові обсяги субвенцій з державного бюджету для покриття зазначеної незабезпеченості в сумі:

по освітній субвенції – 118,9 млн. грн.;

по субвенції на підготовку робітничих кадрів – 13,9 млн. грн.;

по медичній субвенції – 142,1 млн. грн.

За дорученням депутатів звернення підписав голова обласної ради Віталій Француз.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі