Суспільство

На полігоні під Житомиром військові психологи з усієї України вчаться допомагати бійцям долати шоковий стан

24 June 2015, 17:51

 Лягти під танк, що рухається, а потім влучити в нього гранатою – такі вправи на Житомирському полігоні виконують військові психологи. Випробування на сміливість проходять півсотні військовослужбовців.

Тут упевнені: така вправа допоможе психологам стати на місце бійців, а отже, поліпшити якість допомоги.

«Справа в тому, що психолог не може кваліфіковано працювати з різними психічними станами людини, якщо він сам не переніс ці стани на собі. Якщо це обкатка танком – психолог має лягти туди. Якщо психолог має надавати допомогу під час бою, він має бути з цими самими бійцями, тобто не ховатися десь в ямці, поки бійці воюють, а також бути разом з ними постійно. Ми зараз намагаємося зробити все те, щоб у нас не було такого повального синдрому війни як це було при Радянському Союзі і як було після Чечні», - розповідає військовий психолог з позивним «Гром».

Мало не кожен військовослужбовець, який вперше потрапляє під обстріл, переживає ступор або шок – кажуть психологи з досвідом служби в АТО. Впродовж трьох днів вони навчають своїх колег, як надавати першу психологічну допомогу і виводити бійців з пригнічених станів.

«Шокові реакції бувають у всіх, бойовий стрес є у всіх і це нормальна реакція. Люди більше бояться невідомості, а коли ти пояснюєш, що там може бути, їх це дуже розслабляє і знімає тривожність», - каже представник ГО «Українська асоціація фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій» Наталія Степук.

На лекціях під відкритим небом тут розповідають про досвід психологів Ізраїлю і НАТО. І постійно наголошують: власна безпека – попри все.

Психолог на передовій не лише лікує людські душі. Він мусить знати, як зупинити кровотечу пораненому, а за потреби надати першу допомогу собі. Ці навички відточують на практичних завданнях.

Навчання триватимуть до п’ятниці. Далі психологи повернуться у місця постійної дислокації, а за потреби будуть готові вирушити в АТО.

Фоторепортаж про навчання психологів дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі