Суспільство

Подорожчання нафтового пального спричинило інтерес до «автомобіля на дровах», розробленого житомирськими науковцями

30 June 2015, 09:33

Майже 20 років тому група науковців Житомирського національного агроекологічного університету одною з перших в історії незалежної України розпочала працювати над розробкою «автомобіля на дровах» та інших видах біологічного пального. Очолив групу Заслужений діяч науки і техніки України, доктор технічних наук, професор, академік Інженерної академії України Леонід Лось. В ті часи розробка майже не сприймалась всерйоз, тому що ціни на нафтове пальне були більш-менш прийнятні навіть для пересічних автомобілістів. Та час кардинально змінив цінову ситуацію на ринку традиційного пального - воно подорожчало в рази, порівняно з періодом початку 2000-х років. Тому тема «автомобіля на дровах» тепер стала надто актуальною.

В якості довідки: «автомобіль на дровах» - це авто обладнане газогенераторною установкою, здатною працювати на дровах та багатьох інших видах біологічного пального. Газогенератор розміщується між кабіною і кузовом. При спалюванні пального створюється чадний газ. Після очищення в фільтрах і охолодження він потрапляє в двигун внутрішнього згорання і дозволяє автомобілеві рухатися. Газогенераторні установки широко використовувалися в СРСР в середині минулого столітття, особливо в роки Великої Вітчизняної війни, коли відчувалася крайня нестача нафтового пального в тилу. В армії фашистської Німеччини також розроблялася газогенераторна техніка на кам'яному вугіллі.

Свіжі дані про новітню українську розробку «автомобіля на дровах» ми отримали від керівника групи житомирських науковців Леоніда Васильовича Лося.

Леонід Лось

- Питання головне: наскільки дешевшим тепер є використання газогенераторних двигунів з огляду на різке подорожчання нафтового пального і природного газу?

- Приблизно в три рази. З огляду на цю, надто важливу обставину, останнім часом до нас почастішали звернення різних організацій з проханням виготовити стаціонарні або транспортні варіанти газогенераторних установок. Але ми цього робити не можемо, тому що агроекологічний університет - це навчальний заклад. Проте все йде до того, що якесь підприємство візьме на себе цю роботу. І бажаючі виробляти газогенераторні установки вже є. Однак вони, посилаючись на своє скрутне фінансове становище, не в змозі платити нам за технічну документацію та консультації. Життя ж показує, що прийшов час, коли державним університетам має надаватися фінансування з держбюджету на подібні розробки.

-  Пам'ятаю, презентація пробного варіанта «автомобіля на дровах» відбулася у 2008 р. Що змінилося з тих пір у його конструкції?

- Пробна модель показала своє слабке місце - при переході з нафтового пального на тверде такі автомобілі втрачають до 30% своєї потужності. Тому довелося доопрацювувати, в наслідок чого компенсувалися ці втрати. Ми також розширили номенклатуру конструкції установки, провели роботи щодо виготовлення її меншою вагою. І зараз ми маємо одну з останніх моделей, іде випробування її. Надіємося, що максимум до зими наш автомобіль виїде за межі університету. Крім того, група розробників інтенсивно працювала над питанням розширення можливого використання різновидів твердого пального. Дослідження показали, що це можуть бути тирсо-брикети, стебла енергетичних рослин міскантуса-гігантеуса, верби тощо.

-  Чи показали драматичні події на Сході України інші можливі сфери застосування газогенераторних установок?

-  Так, показали. Газогенераторні установки можуть бути стаціонарні і успішно генерувати електоенергію, наприклад, для підприємства. Це може бути особливо актуально для тих територій, де зараз відбуваються бойові дії, а значить трапляються пошкодженння ліній електропостачання. Стаціонарна газогенераторна установка не зайвою буде і в інших випадках. Наприклад, для м'ясопереробного цеху для страхування подачі електроенергії. Адже якесь аварійне припинення електропостачання – це знеструмлення холодильників, що нерідко обертається псуванням м'ясопродукції та фінансовими збитками.

Проте головна сфера застосування газогенераторів – це сільське та лісове господарство. Думаю, газогенераторні установки мають врятувати аграрну сферу, адже нинішні ціни на нафтове пальне просто «з'їдають» усі заробітки. Щоб уявити ефективність газогенераторних двигунів в аграрній галузі, створіть образ комбайна, який збирає зерно, а солому не викидає на землю чи в причеп, а використовує у свій двигун в якості пального. Це ж яка економія!

Сергій Ткачук для Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі