Місто

У Житомирському центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги працюватимуть професійні адвокати

2 July 2015, 12:47

У Житомирі 1 липня відбулося відкриття міського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: вул.Гагаріна, 47.

Заступник директора Житомирського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Радушинська розповіла про те, що вторинна допомога надається професійними адвокатами.

«Поняття первинною та вторинної правової допомоги визначені Законом України «Про безоплатну правову допомогу». Первинна правова допомога – це допомога у вигляді консультацій, роз’яснень, і яка надається абсолютно всіма громадськими приймальнями. Вторинна ж правова допомога – це вже допомога професійного адвоката, який входить до реєстру адвокатів, які таку допомогу мають надавати. Зокрема, в Житомирській області нараховується близько 450 адвокатів. До реєстру ж тих адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу входить близько 130 з них. Кожен пройшов трьохступеневий конкурсний відбір», – сказала Наталія Радушинська.

Протягом майже трьох років у державі успішно діють Регіональні центри з надання вторинної правової допомоги, які щоденно забезпечують участь адвокатів у кримінальних справах.

Директор Координаційного центру з надання правової допомоги (м.Київ) Андрій Вишневський зазначив:

«Ми очікуємо, що потенційними клієнтами системи стануть близько 8 млн. громадян. Тобто це масштабний загальнодержавний проект, який фінансується урядом та іноземними донорами. Також для нас важливо співпрацювати з органами місцевого самоврядування, оскільки вони організовують первинну правову допомогу. Важливо, щоб людина мала змогу у правовий спосіб вирішити свою проблему у судовому чи досудовому порядку».

Міністерство юстиції розпочало масштабну соціальну програму: в Україні з 1 липня починають працювати 100 центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Такі центри забезпечують надання правової допомоги соціально незахищеним громадянам.

На території Житомирської області відкривають двері чотири місцевих центри: Житомирський, Бердичівський, Коростенський та Новоград-Волинський.

Центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги забезпечуватимуть зв’язок між адвокатами, які надаватимуть правову допомогу за рахунок держави та особами, які такої допомоги потребують.

Отримати вторинну правову допомогу зможуть малозабезпечені особи, діти сироти, безпритульні діти, та діти, які стали або можуть стати жертвами насильства у сім’ї, учасники бойових дій, у тому числі учасники проведення АТО, члени сімей загиблих та інші особи.

Світлана Матущенко для Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі