Влада

Доступ до інформації про смертельне отруєння копченою рибою в Житомирській області: все складно

2 July 2015, 17:50

 Влада відреагувала на публікацію доручення губернатора Сергія Машковського про те, що чиновники можуть давати коментарі та відповідати на інформаційні запити тільки після погодження із заступником губернатора та інформування департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю. Ввечері 1 липня на сайті ОДА з’явилося роз’яснення щодо порядку висвітлення діяльності ОДА та співпраці зі ЗМІ.

«Доручення щодо Порядку висвітлення діяльності ОДА та співпраці зі ЗМІ – документ, який регулює лише внутрішні взаємовідносини між департаментами. Доручення не обмежує доступу до публічної інформації та повністю відповідає діючому законодавству. Метою документу є систематизація та організація процесу надання інформації для представників ЗМІ, без втручання у зміст інформації», - йдеться у публікації.

Втім, реальність виявилася не такою райдужною.

Журналісти Житомир.info спробували отримати уточнюючу інформацію з приводу матеріалу Держсанепідслужби України про чотири летальні випадки внаслідок захворювання на ботулізм. У повідомленні зазначалося, що одна людина померла у Житомирській області (через вживання копченої риби не належної якості).

Але уточнити де і коли трапився цей випадок по телефону не вдалося, хоча раніше проблем з коментарями СЕС не було. Як виявилося, все змінилося після втручання у процес доступу до інформації губернатора Сергія Машковського.

«Вибачте, але телефоном ми не надаємо інформацію. Ви можете оформити запит на інформацію, якщо ви хочете отримати фахову, достовірну інформацію, направте нам електронною поштою (запит) і ми вам направимо відповідь... Усі коментарі ми надаємо відповідно до закону «Про доступ до публічної інформації». Ви розумієте, телефоном я вам не можу надати інформацію. Ви направте мені, будь ласка, запит. Будь-яка інформація надається за погодженням керівника закладу. Учора з’явився на рівні області наказ губернатора, що відповідно коментарі телефоном ми не надаємо. Будь ласка, зверніться до нас із запитом, я зараз вам письмово надам відповідь», - пояснила завідувач сектору з доступу до публічної інформації Державної санітарно-епідеміологічної служби Житомирської області.

«За будь-яким коментарем чи необхідними даними журналіст може звернутися до департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю. Департамент, у свою чергу, скоординує із відповідним спікером та організує надання коментаря чи ін. інформації в оперативному режимі», - йшлося у роз’ясненні на сайті ОДА і ми цією порадою скористалися.

«В області отруїлася людина? Де саме отруїлася? Я зараз це спробую з’ясувати, але це не питання облдержадміністрації. Так, наш департамент сприяє, скеровує і організує. Так, я зі свого боку зараз зроблю все можливе і перетелефоную», - сказала директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Ольга Григор’єва.

Через кілька хвилин керівник департаменту перетелефонувала.

«Можете звернутися до СЕС. Наше погодження стосується нашого інформування, точніше стосується лише департаментів та структурних підрозділів ОДА. СЕС є окремим територіальним органом», - пояснила Ольга Григор’єва.

Тим часом інформація про доручення Машковського поширується в Інтернеті: «Голова Житомирської ОДА заборонив чиновникам давати коментарі ЗМІ без погодження» (Телекритика), «Житомирський губернатор заборонив чиновникам напряму говорити зі ЗМІ» (Українська правда), «Губернатор Житомирщини заборонив чиновникам ОДА спілкуватися з пресою без узгодження зі спецдепартаментом» (Цензор.НЕТ), «Губернатор Житомирщини заборонив чиновникам говорити з журналістами без дозволу» (Газета.ua), «Голова Житомирської ОДА заборонив чиновникам давати коментарі ЗМІ без спецпогоджень» (ZІК) та інші.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі