Політика

Всі житомирські мажоритарники підтримали закон про реструктуризацію валютних кредитів, але потім дехто схаменувся

3 July 2015, 10:30

 Всі шість нардепів-мажоритарників від Житомирської області проголосували «за» закон про реструктуризацію валютних кредитів.

Нагадаємо, на вечірньому засіданні 2 липня Верховна Рада 229 голосами схвалила в остаточному третьому читанні законопроект №1558-1 про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті за курсом на момент їх отримання.

Міністр фінансів Наталія Яресько на своїй сторінці у фейсбук назвала цей закон популістським, який немає нічого спільного зі справедливістю.

«Сьогодні Верховна Рада України ухвалила проект закону 1558-1, що зобов'язує банки реструктуризувати усі споживчі кредити, отримані для придбання будь-якого майна, без обмеження суми заборгованості, за курсом на дату укладання такого договору (тобто, в більшості випадків, по курсу 5 гривень за доллар).

Прийняття цього закону – це виклик справедливості в Україні. Сьогодні весь Уряд працює над тим, аби підвищити рівень справедливості у нашому суспільстві. Проте цей закон аж ніяк не допомагає в цьому.

Сьогодні одні громадяни України, що взяли позики в банках, незважаючи на кризу, справно платять по своїм кредитам. Інші громадяни взагалі не беруть кредити, аби не брати на себе ризики, що асоціюються з ними. Треті взяли валютні позики, але домовилися з банками про добровільну реструктуризацію цих кредитів і продовжують сплачувати їх. Але чомусь депутати вирішили подбати про інтереси лише зовсім невеликої частини позичальників, що взяли валютні кредити.

Потенціальні втрати цілої банківської системи від такого кроку складуть 95 млрд гривень, - це більше, ніж буде витрачено на оборону та правоохоронну діяльність у 2015 році. І ці кошти платитимуть всі громадяни, в формі погіршення стану нашої банківської системи, нових банкрутств банків, втрат депозитів громадянами, що ні в чому не винні. Це – популізм, який не має нічого спільного зі справедливістю», - наголошує Яресько.

 

Сьогодні Верховна Рада України ухвалила проект закону 1558-1, що зобов'язує банки реструктуризувати усі споживчі кредити...

Posted by Наталія Енн Яресько / Natalie Ann Jaresko on 2 Июль 2015 г.

Після голосування народний депутат від Житомира Борислав Розенблат заявив, що його голосування за цей закон було помилкою і від збирається відкликати свій голос.

«На порядку денному сьогодні було багато дуже важливих законопроектів, зокрема проекти законів про поліцію, про прокуратуру. Ви бачили, які баталії відбувалися у залі. Словом, день був дуже важким...Проте, усі ці досягнення перекреслило голосування за законопроект про валютні кредити...Ми проголосували за муніципальну міліцію, а Радикальна партія почала вимагати ухвалення законопроекту 1558. Через переполох у залі Верховної Ради та втому більшість депутатів просто не зрозуміли, що відбувається... Ми зробили величезну помилку - проголосували за цей законопроект. Це катастрофа! Особисто я думав, що голосую за його повернення на доопрацювання! Через цей законопроект на Україну чекає дефолт. Це знищення економіки! Через людей, які не захотіли ризикувати і брати кредит у гривні, а взяли у валюті, постраждають усі українці. Я помилився і одразу відкликав свій голос. Я сподіваюся, що мої однопартійці з Блоку Петра Порошенка зроблять те ж саме. Я проситиму, щоб Президент наклав вето на цей законопроект! Хоч я й відкликав свій голос, я ще раз вибачаюся перед українцями за цю помилку. Справедливість важливіша за популістичну рівність. Нехай Господь береже нашу землю!», - написав Розенблат на своїй фейсбук-сторінці.

 

Шановні українці!!! Сьогодні був дуже важкий сесійний день, який для мене почався ще о 8.30 ранку. Вранці розпочалося з...

Posted by Boryslav Rozenblat on 2 Июль 2015 г.

Про відкликання своїх голосів за закон про реструктуризацію валютних кредитів на своїх сторінках у фейсбук вже повідомили народні депутати Ігор Луценко (фракція ВО «Батьківщина») та Олександр Черненко (Блок Петра Порошенка).

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі