Економіка

Заробітна плата в Житомирській області на 24,1% нижче, ніж у середньому по Україні

4 July 2015, 10:58

 Середньомісячна заробітна плата найманих працівників Житомирської області за січень-квітень 2015 року становила 2831 грн. і зросла порівняно з відповідним періодом попереднього року на 11,4 % (по Україні – на 12,9 %). Проте рівень заробітної плати в області залишається на 897 грн. або на 24,1% нижче, ніж у середньому по державі (3728 грн.).

Такі дані наведені у розпорядження губернатора від 26.06.2015р. «Про стан дотримання трудового законодавства в області та погашення заборгованості до Пенсійного фонду», яке опубліковане на офіційному сайті облдержадміністрації.

Згідно із статистичними даними за станом на 1 червня 2015 року загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах області становила 9,3 млн.грн. і зменшилася упродовж січня – травня поточного року на 3,5 млн.грн. або на 27,4 %.

Борги із виплати заробітної плати за даними статзвітності мають місце в 10 із 28 територіальних одиниць області: в Андрушівському, у Брусилівському, Коростишівському, Новоград-Волинському, Попільнянському районах, містах Житомирі, Бердичеві, Малині, Коростені, Нов.-Волинському.

Середньомісячна заробітна плата найманих працівників області за січень-квітень 2015 року становила 2831 грн. і зросла порівняно з відповідним періодом попереднього року на 11,4 % (по Україні - на 12,9 %). Проте рівень заробітної плати в області залишається на 897 грн. або на 24,1 % нижче, ніж у середньому по державі (3728 грн.).

Ураховуючи інфляційні процеси, індекс реальної заробітної плати становив 75,2 %. У державному рейтингу за цими показниками область займала 22 місце.

За видами економічної діяльності найнижчою є заробітна плата в установах тимчасового розміщування й організації харчування (1640 грн.), у сфері мистецтва, спорту, розваг та відпочинку (2100 грн.), будівельних організаціях (2223 грн.), в установах охорони здоров’я та надання соціальної допомоги (2273 грн.).

За умови повного використання законодавчо встановленого робочого часу рівень заробітної плати штатного працівника в області міг бути вищим на 7,4 % або на 209 грн.

У 18 територіальних одиницях області рівень заробітної плати є нижчим за середній по області. Найменшою є заробітна плата у Брусилівському, Лугинському, Любарському, в Андрушівському, Ємільчинському районах, де її рівень за січень – березень 2015 року був меншим за середньообласний на 20 %.

Основними причинами низького рівня заробітної плати є запровадження режимів неповної зайнятості через економічні труднощі та нелегальна праця.

За статистичними даними упродовж січня-березня ц.р. питома вага працівників області, які працювали у режимах неповного робочого часу та вимушеної неповної зайнятості, зменшилася порівняно з відповідним періодом попереднього року на 0,8 відсоткових пункта і становила 5,5 % до середньооблікової кількості штатних працівників.

Проте частка працівників, які працювали в таких режимах на підприємствах, в установах, організаціях окремих територіальних одиниць, є значно більшою : м. Коростеня - 24,7 %, м. Бердичева - 14,2 %, у Малинському та Овруцькому районах - 11,2 % та 10,5 % від чисельності штатних працівників відповідних міст та районів.

Найбільша кількість працівників, які працювали неповний робочий день (тиждень) та знаходилися у відпустках без збереження заробітної плати, спостерігалася у переробній промисловості (5595 чол. або 15,1% штатних працівників зазначеного виду діяльності), на підприємствах транспорту, складської та поштової діяльності (4493 чол. або 31,4%).

Згідно із статистичними спостереженнями питома вага працівників, які відпрацювали 50% і більше робочого часу, встановленого на березень ц.р., та яким нараховано заробітну плату у межах мінімального розміру, становила 4,2% і зменшилася порівняно з відповідним періодом минулого року на 2 відсоткових. пункта. Проте зазначений показник є більшим за середній по державі (3,7%).

За даними звітності з єдиного соціального внеску за березень 2015 року 7,6 % від загальної кількості застрахованих осіб отримали заробітну плату меншу за мінімальну. Найбільша частка таких працівників - у Лугинському (17,1%), Чуднівському, Ружинському (по 14,5%), Романівському (13,7%), в Олевському (12,9%) районах.

Внаслідок законодавчого обмеження щодо здійснення контролюючими органами перевірок, упродовж 2015 року в області знижено ефективність роботи з питання легалізації заробітної плати та зайнятості населення.

Упродовж січня-травня 2015 року порівняно з відповідним періодом минулого року наполовину зменшено кількість перевірок, здійснених в районах та містах області робочими групами (комісіями) з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, на третину - кількість осіб, працю яких легалізовано, а також надходжень до місцевого бюджету.

У Бердичівському, Брусилівському, Народицькому, Радомишльському, Ружинському, Черняхівському, Чуднівському районах, місті Малині у 2015 році діяльність у цьому напрямі не проводилася взагалі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі