Місто

На Івана Купала житомиряни стрибали через вогнище, спускали вінки на воду та слухали гурт «Табула Раса»

7 July 2015, 11:58

Ввечері 6 липня кілька тисяч житомирян зібрались у гідропарку, щоб відсвяткувати Івана Купала. 

Майстер виробів з соломи Олексій Пшеничнюк розповідає: Купала – язичницьке свято, яке раніше святкували в день літнього сонцестояння, тобто 22 червня.

«Зараз у нас йде свято Купала. Це якраз така межа, коли квіти змінюються плодами і після Купала почнуться жнива. І взагалі на цій землі жили племена, які вирощували хліб і всю свою культуру вони саме так зобразили. Насправді наші предки святкували Івана Купала ще два тижні тому, на літнє сонцестояння, коли найкоротша ніч. Але склалося так, що календар у нас відійшов, зараз церква святкує по старому стилю. Взагалі це не церковне свято, а це свято Різдва Івана Хрестителя наклалось на давнє язичницьке свято Купала, коли, як я вже казав, закінчувалась весна і приходила зрілість, тобто прийшло літо, і сонце повертає вже на зиму, тобто сумний такий елемент в цьому святі є. Тому що молодість все таки проходить, але ще попереду ціле життя», - наголошує Олексій Пшеничнюк.

Житомиряни кажуть: попри ситуацію в країні вражені, що стільки людей прийшли у понеділок ввечері до гідропарку.

Близько 20:00 на дорослому пляжі запалили вогнище і кожен охочий міг стрибнути через вогонь.

Завершив святкування музичний фестиваль «Гарне місто», під час якого на сцені в гідропарку виступили мизичні колективи «Три мости», «The Suntime», «Super Good», а також легендарний гурт  «Табула Раса».

Загалом участь у святкуванні Івана Купала взяли близько двох тисяч житомирян, громадський порядок цього вечора у гідропарку охороняли 30 правоохоронців.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі