Економіка

АМКУ оштрафував на 18 тис. грн житомирських перевізників, які змовилися підвищити вартість проїзду

17 July 2015, 11:52

Житомирське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України виявлені антиконкурентні узгоджені дії перевізників ФОП Савіцького Є. А. та ФОП Добровінського О. В.  та накладено штрафні санкції в сумі 18 тис. грн.

Про це Житомир.info повідомили в прес-службі Житомирського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України.

«У  ході розгляду  колективного  звернення мешканців   с. Зарічани Житомирського району щодо незаконного підвищення тарифів на перевезення пасажирів на маршруті №108 “Житомир – Зарічани», яке  надійшло до Відділення від Житомирської обласної державної адміністрації, стало відомо, що з 09.03.2015 вартість перевезення пасажирів на маршруті № 108 «Житомир – Зарічани» було піднято з 4 грн до 5 грн. При цьому ФОП Савіцьким Є.А. та ФОП Добровінським О.В. повідомлено, що причиною підвищення плати за проїзд стало різке підвищення наприкінці лютого та на початку березня 2015 року цін на паливно-мастильні матеріали та комплектуючі до транспортних засобів, та надано розрахунки вартості тарифів на перевезення пасажирів на маршруті «Житомир – Зарічани», - йдеться у повідомленні.

Проаналізувавши надані суб'єктами господарювання розрахунки вартості одного пасажиро-кілометра на маршруті № 108 “Житомир-Зарічани”, відділення АМКУ встановило, що обидва суб’єкти господарювання у розрахунки вартості тарифів заклали однакові витрати на такі складові як заробітна плата водіїв; заробітна плата робітників; заробітна плата інженерно-технічних працівників, службовців та інших категорій працюючих, відрахування на соціальні заходи, мастильні матеріали, дизельне пальне, технічне обслуговування та ремонт. Крім того, підприємці  заклали в тарифи однаковий відсоток загальновиробничих витрат в той час, як вони є самостійними особами – підприємцями, кожен з яких має свої власні витрати,  - відзначають у прес-службі.

«Зміст наданих ФОП Савіцьким Є.А. та ФОП Добровінським О.В. відповідей, стиль оформлення розрахунків тарифів на перевезення пасажирів на маршруті «Житомир – Зарічани», кількість вищезазначених збігів у розрахунках та встановлення з 09.03.2015 однакової вартості перевезення пасажирів на маршруті № 108 «Житомир – Зарічани» у розмірі 5 грн свідчить про узгодженість дій між вказаними перевізниками», - робить висновки АМКУ.

Дії підприємців визнані порушенням законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних узгоджених дій суб’єктів господарювання шляхом встановлення цін реалізації товарів (послуг), які можуть призвести до обмеження конкуренції.

Підприємців зобов’язано припинити порушення шляхом скасування до 06.07.2015 вартості перевезення пасажирів на маршруті 108 «Житомир – Зарічани» у розмірі 5,00 грн та у трьохмісячний термін з дня одержання рішення здійснити розрахунки економічно обґрунтованих тарифів на перевезення пасажирів на маршруті загального користування № 108 «Житомир – Зарічани».

На засіданні адміністративної колегії ФОП Савіцький та Добровінський визнали порушення законодавства про захист економічної конкуренції та повідомили, що дане порушення вони вчинили неумисно, - відзначають у прес-службі.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі