Події

Подробиці побиття волонтера з Житомира на трасі в Любарському районі: розбили бус, знущалися, били дві години

17 July 2015, 15:45

 Численні забої обличчя, м’яких тканин та струс головного мозку – з такими травмами потрапив до Любарської районної лікарні волонтер житомирського «Автомайдану» Олександр Шастун. Чоловік розповідає: приїхав з Житомира до Любара по зібрану людьми допомогу бійцям АТО, яку мав відвезти на передову. Пізно увечері він зупинився біля, як йому здалося, знайомого автомобіля.

«Там їхали хлопці, ми зупинились, щоб подивиться, може є наші знайомі. Я побачив, що знайомих нема, спитав хлопців жартома: як проїхати на Луганськ. Після чого почалася суперечка. Почали обзиватися хлопці на нас», - розповідає Олександр Шастун.

Олександр сів у свій мікроавтобус і почав втікати. Легковик наздогнав Volkswagen волонтера і в’їхав в автомобіль, спричинивши ДТП. Після цього п’ятеро чоловіків почали безжально бити Сашка.

«Почув удар в ліву сторону машини. Після чого ці хлопці повибігали, вибили водійське скло, витягли мене з машини. Один почав бити, а другий балончиком газовим пирснув в очі. Після того, як взнали, що я волонтер, їжджу в АТО, почали ще більше бити. Серйозно. Два чоловіка били, потом ще підтягнулись. В мене в машині були коробки, на продукти я брав, вони почали все це викидати, і знову один з цих хлопців прийшов мене бити», - каже волонтер.

У машині з Олександром було ще двоє людей. Один з них теж постраждав, але значно менше. За їхніми свідченнями, нападники били волонтера декілька годин.

«Били вони його протягом двох годин. Знущалися над ним. Стрибали на ньому, били, отримували задоволення. Тягали його там по асфальту, тощо. Якби він не прикинувся мертвим, то вони б його добили. Хлопець цей розповідав, що коли Сашу били, то вливали йому якусь рідину з пляшки», - розповідає координатор ГО «Автомайдан-Житомир» Олександр Таргонський.

Олександр вже більше десятка разів побував у зоні АТО, куди возив допомогу бійцям. За це нещодавно отримав нагороду.

«За заслуги у волонтерській діяльності від Нацгвардії, за врятовані життя, які він рятував, возячи на передову медобладнання та медикаменти. Так от коли ці виродки, ці покидьки знайшли цю медаль, вони її топтали і викинули це все через вікно. Потім топтали і танцювали на ній. Як це можна назвати?», - каже Таргонський.

Місцеві побили чоловіка нібито через те, що він на трасі підрізав автомобіль одного з них. Тож вирішили наздогнати і навчити, як слід їздити. Один з тих, хто був в автомобілі ВАЗ розповідає: ДТП сталась випадково, тому і злість за розбиті «Жигулі» помножилася у рази. Він зізнається, люди в легковику були нетверезими, але нібито і Олександр був п’яним. Втім «автомайданівці» запевняють – волонтер взагалі не вживає спиртного.

У міліції вже розпочали розслідування. Затримано четверо осіб, стосовно них вирішується питання про обрання міри запобіжного заходу. Ще один поки проходить як свідок.

«Учасники конфлікту всі встановлені, наразі вони дають свідчення, причини конфлікту називають різними. Порушено кримінальне провадження, відомості внесено в ЄРДР – досудового розслідування з статтями 286 – це порушення правил безпеки дорожнього руху та 296, ч.2 – хуліганство, вчинене за попередньою змовою групою осіб», - каже начальник Любарського райвідділу міліції Микола Бондарчук.

«Автомайданівці» вимагають справедливого покарання тим, хто познущався над їхнім побратимом. Сам же Сашко після одужання планує знову зайнятися волонтерством.

Нагадаємо, інцидент на трасі в Любарському районі стався в ніч з 15 на 16 липня. Прес-служба УМВС 17 липня повідомила, що чотирьох учасників конфлікту, жителів області віком від 18 до 23 років, нині затримано у порядку ст. 208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України. Пізніше на сайті УМВС з’явилася інформація, що триває розслідування кримінального провадження за трьома статтями: ч. 2 ст. 296 (Хуліганство), ч. 1 ст. 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) та ч. 2 ст. 289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом) Кримінального кодексу України.

«Молодикам загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 8 років з конфіскацією майна або без такої», - інформують правоохоронці.

Прес-служба прокуратури області повідомила, що прокурором Любарського району здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом побиття волонтера, за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 296 (хуліганство) та ч. 1 ст. 286 (порушення правил безпеки дорожнього руху) КК України.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі