Суспільство

В останній день вступної кампанії житомиряни приїхали у київський ВНЗ вимагати диплом

25 July 2015, 18:35

У день закінчення вступної кампанії житомиряни приїхали до Києва вимагати у столичного вишу видати диплом. Ярослав Дубчак розповідає: навчання у житомирській філії Київського інституту бізнесу і технологій закінчив вже майже місяць тому, але ані він, ані його однокурсники досі не отримали дипломи.

“Крім мене, як зазначила директриса житомирської філії, 52 чоловіка, і це тільки в житомирській філії. Я гадаю, що їх набагато більше, враховуючи всі попередні заклади, які знаходяться на території України. Це 8 закладів”,- каже Ярослав Дубчак.

Київський інститут бізнесу і технологій - приватний навчальний заклад, вартість навчання у житомирській філії якого наразі складає маже 7 тисяч гривень. Батько студента розповідає: термін дії контракту закінчився ще 30 червня, але своїх зобов’язань навчальний заклад не дотримався і досі. Три тижні вони безрезультатно вимагали у керівника житомирської філії видати диплом та внести його до відповідної електронної бази. Батько абітурієнта обурюється: через бездіяльність керівництва його син може пропустити вступну кампанію і втратити цілий рік, тож приїхали у Київ до директора інституту.

“В сімнадцять годин всі приймальні комісії зупиняють свою роботу по прийому документів. На даний час ми залишились без диплому, фактично без самого оригіналу. Без внесення відповідних змін по виключенню нас зі списків навчального закладу. Від тридцятого червня по 24 липня ми ще значимося в списках цього навчального закладу”,- розповідає Володимир Дубчак.

Більше трьох годин житомиряни чекали директора інституту, але вона так і не з’явилася. Юрист, яка була на робочому місті, навіть у присутності правоохоронців відмовилася телефонувати своїй начальниці або дати її номер телефону. Через п’ять годин очікування працівники вишу повідомили, що усі необхідні операції у електронній базі виконано, і Ярослав може подати документи на подальше навчання. Диплом пообіцяли віддати наступного тижня.

Житомиряни встигли до приймальної комісії за лічені хвилини до закриття і, зрештою, встигли подати документи на бажаний факультет. Перший проректор Житомирського державного технологічного університету розповідає: цей випадок - не перший у цьогорічній вступній кампанії, але зазвичай подібні проблеми вирішувалися за кілька днів. Оксана Олійник також додає: деякі виші можуть затримати видачу дипломів з метою утримання студентів у своїх закладах.

“Фактично є ймовірність того, що вищі навчальні заклади можуть затримувати для того, щоб не відпустити певного студента. І це порушує його права як людини. Я приводжу наш приклад, що, так, звичайно, ми хочемо, щоб наші ж бакалаври пішли навчатися до нас в магістратуру, але ми не створюємо штучних бар’єрів, не затримуємо видачу дипломів, і ми вважаємо, що вони як люди, які пишаються нашим навчальним закладом, мають сюди прийти. Якщо ні - вони йдуть в інший. Але штучних бар’єрів створювати не можна”,- каже Оксана Олійник

Своїм успіхом батько та син завдячують власній наполегливості та допомозі журналістів, і радять всім іншим не опускати руки та відстоювати свої права.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі