Події

Співкамерникам 14-річного хлопця, якого зґвалтували у Житомирському СІЗО, оголосили про підозру

28 August 2015, 15:55

У свої 14 років Артур Башинський може залишитися інвалідом через травму кишківника, яку він отримав у Житомирському СІЗО. Там підліток перебував як підозрюваний у скоєнні серії групових крадіжок.

У важкому стані до обласної дитячої лікарні хлопець потрапив на початку липня. Лікарям довелося двічі оперувати пацієнта. Попереду ще одна операція.

«Ми пішли на операцію і виявили у животі повну катастрофу – масу абсцесів, гній, і виявилося пошкодження товстої кишки. Стан був важкий його, дуже важкий, він був у реанімації», - каже завідуючий відділенням хірургії Житомирської обласної дитячої лікарні Ігор Вишпінський.

Про те, як над ним познущалися співкамерники, Артур розповідає неохоче і просить не показувати обличчя.

«Почали заставлять прибирати, таке всяке,  прати. Я кажу, що не буду. А потім вони до мене підходять на другий день. Сказали мені: шо ти вибираєш? Що до тебе електрику підведуть чи зараз ми знімаємо штани і тобі палку запхаєм? Я сказав, що нічого не обираю», - каже потерпілий.

Тоді, за словами хлопця, співкамерники застосували до нього обидва методи покарання. Через тортури струмом у Артура навіть потягнуло мову.

До лікарні хлопця доправили тільки через три доби. Саме медики обласної дитячої лікарні, а не слідчого ізолятора, повідомили про травму правоохоронців. Ті одразу взялися розслідувати зґвалтування

«Дані внесено в єдиний реєстр досудових розслідувань за ст. 153 Кримінального кодексу України – це задоволення статевої пристрасті неприроднім способом. В даний час проводиться ряд слідчих дій та оперативно-розшукових заходів, призначені експертизи, проводиться розслідування», - заступник начальника слідчого відділу Житомирського МВ УМВС Юрій Лисак.

В одній камері з Артуром перебувало двоє підлітків. Нині їм оголосили про підозру. За такий злочин передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.

За тим, як проводиться слідство, наглядає прокуратура.

«Дане кримінальне провадження перебуває на контролі Генеральної прокуратури України і прокуратури області. Злочин, вчинений стосовно неповнолітнього Башинського Артура, відноситься до категорії тяжких», - коментує в. о. начальника відділу захисту прав і свобод дітей прокуратури Житомирської області Оксана Кайданович.

Мама хлопця наполягає – відповідати за каліцтво сина повинні і працівники СІЗО, які допустили знущання у камері.

«І працівники винні. Тому що треба було дивитися. Як у лікарні він лежав – його три людини охороняли. А як вони там дивились, я не знаю. А з іншої сторони, десь то хлопці ці взяли, чим таке зробить, як зробить і що зробить», - каже Тетяна Башинська.

Чи є провина працівників СІЗО у тому, що сталося, з’ясовує прокуратура. Генеральною прокуратурою України розпочато окреме кримінальне провадження за фактом перевищення службових повноважень та неналежного виконання професійних обов’язків, що спричинило тяжкі наслідки.


Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі