Влада

Чому виникла задимленість у Житомирі та як вона впливає на здоров’я людей – з’ясовували в ОДА

3 September 2015, 15:34

 Житомир задихається від диму, який впродовж кількох днів накриває місто. Причина - масові пожежі, які через рекордну спеку спалахнули по всій області. Аби врятуватися від задушливого диму житомирянка Галина Григорчук зачиняє вікна і менше часу проводить на вулиці.

«Ми кожного дня проводимо навіть тричі вологе прибирання, а дитина обмежує прогулянки на вулиці. Важко дихати, але ми сподіваємось, що Бог благословить дощем наш край», - каже жінка.

На Бога і на дощ сподіваються і обласні чиновники. Вони зібралися на оперативну нараду, аби обговорити, як протидіяти пожежам.

«Ситуація складна, ми всі бачимо і на даний час ми фіксуємо 874 пожежі в екосистемах. Це майже в 5 разів більше в порівнянні з минулим роком. А саме: 210 пожеж в лісах, 42 - торфу, 4 - сільгоспугіддя, 666- на окремих ділянках територій. Надзвичайно складною була остання доба, ми зафіксували 40 пожеж, 31 з них - пожежі в екосистемах», - зазначив заступник начальника Управління з реагування на надзвичайні ситуації Олег Держанівський.

«Горить все від узбіччя до болота, до торфовища. Все горить. Зараз якщо все місцеве населення не стане на захист своїх угідь, помешкань, то силами ДСНС і лісової охорони ми ситуації, на жаль, не втримаємо. Ста машинами і нашою спільною роботою, яка зараз відбувається, ми ще такий сезон не переживемо», - пояснив начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Курінський.

Голова облдержадміністрації діями підлеглих не задоволений. Він впевнений, масштаби пожежі були б меншими, якби чиновники працювали більш злагоджено.

«Я не побачив, що є координація, що є спільна робота, що є злагодження, що кожен знає, що він повинен виконувати. Яка конкретно роз'яснювальна робота ведеться? Чи ви думаєте, що за все буде відповідати ДСНС? То ви за це помиляєтесь», - звернувся Сергій Машковський до підлеглих.

У СЕС контролюють вміст шкідливих продуктів горіння у повітрі і констатують незначне перевищення.

«В Житомирі перевищення почалися з 28-го числа і вони є кожен день. Перевищення є, але вони незначні і вони не повинні суттєво вплинути на стан здоров'я дітей і дорослих», - пояснив начальник ГУ Держсанепідслужби у Житомирській області Олександр Волков.

Начальник управління охорони здоров’я Житомирської ОДА Олександр Торбас повідомив, що звернень пацієнтів, пов’язаних із задимленням наразі не зафіксовано.

«Ми загострили увагу всіх лікарів-педіатрів, лікарів терапевтичного профілю, всіх сімейних лікарів про те, що можуть бути відповідні загострення різних хронічних захворювань легеневої системи і системи судинних патологій. Але на сьогоднішній день ніяких таких випадків не відмічено», - зазначив Олександр Торбас.

Школи та дитячі садки області отримали листи з рекомендацією не відчиняти вікон під час занять та двічі на день проводити вологе прибирання. Втім в обласному управлінні освіти кажуть – про скасування уроків нині не йдеться.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі