Місто

Чому день народження гривні потрібно святкувати в березні, а не в вересні і як до того причетний Житомир

3 September 2015, 18:00

Заради неї ми щодня ходимо на роботу і її стрибки та коливання серйозно впливають на державний та сімейні бюджети в країні. На початку вересня гривні виповнилось 19 років. Попри те, що гривня стала національною валютою в результаті грошової реформи в 1996 році житомирський історик та краєзнавець Георгій Мокрицький переконаний - гривня набагато старша.

«Звичайно гривня народилась не 19 років тому, а народилась значно раніше, коли було перше намагання побудувати українську незалежну державу. Тоді першого березня 1918 року було прийнято таке рішення центральною радою України на чолі з Грушевським, про введення в обіг в Українській Народній республіці грошової одиниці гривні», - розповідає краєзнавець Георгій Мокрицький.

Більш того Батьківщиною гривні як національної валюти є саме Житомир. За словами краєзнавця це підтверджує протокол засідання Центральної ради, архівна копія якого розміщена у Житомирському управлінні Нацбанку.

«Це рішення Центральної ради про введення гривні в Україні, в УНР, було прийнято в Житомирі. Ще раз повторюсь, першого березня 1918 року», - розповідає краєзнавець Георгій Мокрицький.

З 1996 року, відколи національною валютою незалежної України стала гривня у неї змінювався дизайн та курс відносно до іноземних валют. На початку вересня 2015 року за один американський долар потрібно віддати майже 22 гривні. Ми запитали в житомирян, як потрібно змінити нашу національну валюту аби вона стала надійнішою.

«Я думаю, що для того, щоб наші чиновники зрозуміли, що економіка повинна бути стабільною треба зобразити якогось чиновника, якого посадили. При цьому бажано, щоб він був намальований за ґратами на цій гривні. Тоді будь який чиновник, навіть коли буде намагатись брати хабара чи ще щось, він буде дивитись на ці гроші і, як то кажуть, думати про вічне», - розповідає житомирянин Роман Здорик.

«Степана Бандеру. Ну, а взагалі то це жарти, а якщо серйозно, то треба щоб в цій країні перестали красти і тоді гривня буде стабільною і надійною валютою», - каже житомирянин Костянтин Суський.

«Я вважаю, що замінювати нікого не потрібно. Потрібно залучати закордонні інвестиції, будувати промислові об'єкти в різних містах України і тоді гривня стане міцнішою», - переконана житомирянка Ілона.

«Я вважаю, що щоб там не було зображено на курс це ніяк не вплине. Для того, щоб щось змінилось потрібно міняти не на купюрі, а міняти щось в нашому житті», - каже житомирянин Дмитро.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі