Місто

У житомирському управлінні освіти вважають, що питанням незаконного продажу підручників має займатися міліція

22 September 2015, 12:16

Питанням незаконного продажу підручників для 4-х та 7-х класів за новою програмою мають займатися правоохоронні органи.

Таку думку у коментарі Житомир.info висловила заступник начальника управління освіти Житомирської міської ради Раїса Кошевич.

«Сьогодні система продажу підручників за державною програмою повинна бути дуже прозора. Як на мене, існуюча мережа продажу підручників є незаконною. Питання: хто це робить і хто має нести за це відповідальність? Управління освіти, так само як керівники навчальних закладів, не має важелів впливу, не має права прийти в магазин і сказати: «Закрийте, що ви робите, ви не маєте права». Це вже треба правоохоронним органам розбиратися, що відбувається і що це за піратські варіанти продажу», - сказала Раїса Кошевич.

Як повідомляв Житомир.info, нові підручники можна вільно купити у книжкових крамницях Житомира, хоча їх продаж є незаконним і тендер на закупівлю підручників ще не був проведений.

Зі слів начальника управління освіти Житомирської облдержадміністрації Вадима Калініна, вже достеменно відомо, що підручники будуть закуповуватися за державні кошти та кошти місцевих бюджетів у пропорції 50 на 50, тобто, будуть абсолютно безкоштовними для батьків.

17 вересня 2015 року сайт Міністерства освіти і науки України повідомив з посиланням на директора Інституту модернізації змісту освіти Наталію Вяткіну, що вже створений тендерний комітет по закупівлі підручників та відкритий рахунок для перерахування коштів з міських бюджетів на друк та доставку нових підручників.

Заступник начальника управління освіти Житомирської міської ради сказала, що не не готова коментувати ситуацію щодо відкриття цих рахунків.

«Цими питаннями управління не займається. Це загальнодержавна проблема, яка стосується не лише Житомира. Коли саме будуть перераховані кошти, ніхто не знає», - сказала Кошевич.

Зі слів Раїси Кошевич, допоки нових підручників немає, житомирські школи обмінюються одна з одною старими підручниками, і цей процес повністю контрольований управлінням освіти:

«Звичайно, це не ті підручники, про які ми маємо сьогодні говорити. Це підручники року видання не пізніше, ніж 2005-го. Тобто, вони придатні до часу впровадження нового покоління підручників, які вийдуть, очевидно, до кінця цього року. Є електронні версії підручників, і в тих сім’ях, де вдома є комп’ютер, батьки закачують їх на електронні книги своїх дітей. Не всі можуть це зробити, тому частина дітей потерпає. Але раз законодавець дозволяє нам користуватися тимчасовими підручниками, то це не є настільки гострою проблемою», - вважає Раїса Кошевич.

Вона також порадила батькам учнів четвертих та сьомих класів не поспішати купувати підручники, а дочекатися офіційного тиражу:

«Я не розумію батьків, які без прохання, завдання чи спонукання педагогічного працівника або школи купують комплект підручників для своєї дитини. Звісно, це право батьків, вони хочуть як краще для своїх дітей, і ми не можемо їх за це сварити. Є у них кошти, хочуть вони мати два комплекти підручників – будь ласка. Я би радила всім іншим батькам почекати. Відсутність підручників за новою програмою ніяким чином не може впливати на якість освітніх послуг, і тим більше – на рейтинг дитини у класі. Мовляв, якщо у тебе є нові підручники, то ти вже якийсь особливий, якщо в тебе їх ще немає – то ти маєш попасти в другий розряд. Це неправильна політика, і такого не має бути в наших школах», - переконана заступник начальника управління.

Як повідомляв Житомир.info, учні 4-х та 7-х класів житомирських шкіл не отримали нові підручники до 1 вересня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі