Події

У Житомирській області помер чоловік, хворий на ботулізм, – СЕС

22 September 2015, 12:22

Мешканця одного із сіл Романівського району Житомирської області 5 вересня було госпіталізовано у вкрай тяжкому стані з підозрою на ботулізм.

Про це повідомляє головне управління Держсанепідслужби Житомирської області.

«На жаль, лікарі не змогли врятувати чоловіка. Незважаючи на всі реанімаційні заходи, 18 вересня року чоловік помер. Причину виникнення захворювання з’ясувати не вдалося через важкий стан хворого та відсутність контактних осіб. Результати лабораторних досліджень клінічного матеріалу підтвердили діагноз "ботулізм"», – йдеться у повідомленні.

Головне управління Держсанепідслужби у Житомирській області нагадує головні правила, яких треба дотримуватись, щоб убезпечити себе і своїх близьких від ботулізму.

Правила профілактики ботулізму. В жодному разі не вживайте їжу:

  • із здутих банок, банок з нещільно закритою, або ввігнутою кришкою;
  • з банок, вміст яких має підозрілий або неприємний запах;
  • з банок, які зберігаються понад один рік.

Ніколи не купуйте консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах, у тому числі солені, в’ялені, копчені, «з рук» на ринках і вулицях.

Негайно знищуйте підозрілий продукт без усякого сумніву.

Максимально дотримуватися технології консервування овочів продуктів харчування, особливо тривалості стерилізації.

Зараження людини ботулізмом відбувається внаслідок вживання харчових продуктів, котрі містять токсини бактерій ботулізму. Варто наголосити, що зараження від людини до людини не відбувається. Симптоми захворювання проявляються впродовж 12-36 годин після споживання продукту, що містить токсин. При цьому спостерігається підвищення температури тіла, стомлюваність, головокружіння, нудота, порушення зорових функцій, сухість в роті, утруднення ковтання та параліч м’язів. Параліч може призвести до утруднення дихання і, як наслідок, смерті хворого.

При появі перших ознак захворювання потрібно негайно звертатися до лікаря. Вчасно надана медична допомога, основою якої є введення протиботулінічної сироватки, гарантує збереження життя хворому.

Як повідомляв Житомир.info, з початку року в Житомирській області зафіксовано два випадки захворювання на ботулізм.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі